Forsker: Center-exit vil hjælpe asylsøgere

Der er næppe tvivl om, at det vil gavne afviste asylansøgere at bo uden for centrene, vurderer forsker.

Forsker: Center-exit vil hjælpe asylsøgere

Det vil uden tvivl være til gavn for de afviste asylansøgere og deres børn, hvis de får lov til at bo og arbejde uden for asylcentrene, som regeringen, Enhedslisten og Liberal Alliance lægger op til.

Sådan lyder vurderingen fra en forsker, der har undersøgt forholdene for de afviste asylansøgere.

- Det løser ikke deres situation at komme ud af centrene, for de vil fortsat have en usikkerhed i forhold til deres fremtidsudsigter og mangle rettigheder på en række områder. Men der er ikke tvivl om, at det vil hjælpe at komme ud, siger Lisbeth Garly Andersen.

Hun er antropolog og projektleder på Institut for Menneskerettigheder. I 2009 undersøgte hun sammen med andre forskere vilkårene for afviste asylansøgere.

Undersøgelsen viste, at hukommelsesbesvær, søvnbesvær og ondt i maven er typiske lidelser blandt afviste asylansøgere efter års ophold i asylcentre.

- Et asylcenter er en midlertidig foranstaltning og er ikke indrettet til, at folk skal bo der i årevis.

- Vi kan se, at der sker en akkumulering af problemer med deres sundhed over tid. Mange bliver deprimerede og udvikler gradvis forskellige psykiske og psykosomatiske lidelser, forklarer Lisbeth Garly Andersen.

De afviste asylansøgere er mennesker, der har fået afslag på asyl, og derfor skal rejse ud af Danmark. Men nogle nægter, mens andre ikke kan rejse ud, da situationen i deres hjemland vurderes at være for usikker. Det gælder i dag for flygtninge fra Syrien.

Det har især vakt stor politisk opmærksomhed, at børn af afviste asylansøgere var henvist til at bo i centrene i årevis, hvis forældrene ikke kunne eller ville rejse ud.

Regeringen har skrevet ind i regeringsgrundlaget, at afviste asylansøgere, der ikke kan vende hjem, og som har samarbejdet om hjemsendelsesforanstaltningerne, skal kunne arbejde og bo uden for centrene efter et halvt år.

- De vil få nogle bedre rammer for deres privat- og familieliv, de vil få mere kontrol med deres hverdag og deres børn vil komme ud i mere trygge omgivelser, vurderer Lisbeth Garly Andersen.

Det konkrete forslag til, hvordan det skal ske, bliver præsenteret onsdag eftermiddag.

/ritzau/