Forsker: Derfor rejser unge danskere til Syrien

Når to unge danskere hver uge rejser til Syrien for at deltage i oprøret mod Assad, skyldes det mere end tro.

Forsker: Derfor rejser unge danskere til Syrien

Det er ikke kun ekstremt troende muslimer, der booker en billet for at flyve ned og deltage i kampene mellem oprørerne og præsident Bashar al-Assads styrker i Syrien.

Som noget nyt oplever seniorforsker i mellemøstlige forhold og terrorisme ved Institut for Internationale Studier, Manni Crone, at det i stigende grad er personer med baggrund i det kriminelle miljø i Danmark, der rejser til Syrien.

- Det er personer, som har kendskab til våben og erfaring med at befinde sig i et voldeligt miljø, der konverterer deres kriminelle løbebane til en politisk kamp, som måske føles mere værdigt end at være narkohandler på Nørrebro, siger seniorforskeren.

Hun vurderer, at unge danskere i stigende grad rejser til Syrien for at deltage i kampene, fordi de bliver tiltrukket af selve borgerkrigen.

- De, der tiltrækkes af konflikten, læser ikke nødvendigvis ideologiske skrifter. De bliver tiltrukket af volden og de maskuline kampe og tager af sted for at blive en del af kampene, forklarer hun.

Ifølge Jyllands-Posten er mindst 45 danskere rejst til Syrien i løbet af det seneste halve år for at drage i hellig krig og deltage i oprøret mod Assads styre. Det er i gennemsnit to om ugen.

Manni Crone oplever, at det kan være lette tilskyndelser, der får mændene til at rejse - i nogle tilfælde beslutter de sig på få dage efter at være blevet interesseret i konflikten via internettet.

Årsagen til, at konflikten i Syrien får så mange mænd i andre lande op på barrikaderne kan ifølge Manni Crone være, at borgerkrigen er lettilgængelig.

- Modsat for eksempel Somalia er dette en konflikt, det er nemmere at få adgang til, fordi den appellerer bredt ikke kun til islamister, men også til bander og kriminelle miljøer, så rekrutteringsbasen er større, siger hun.

Fordi kampene i Syrien foregår mellem en regering og oprørere og ikke mellem et islamisk land og Vesten, vurderer Crone også, at motivet i højere grad kan være et andet end religion, som også tiltrækker folk.

- Det er i lige så høj grad rammerne som ideologien, der virker tiltrækkende på en stor del af de unge mænd, der bliver draget af konflikten i Syrien, siger hun.

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste, PET, foregår meget af rekrutteringen af unge mænd gennem sociale medier. Drenge helt ned til 16 år er rejst til Syrien.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.