Udland

Forsker efter togskud: Frankrig er et oplagt terrormål

Frankrigs kamp mod Islamisk Stat gør landet til et oplagt terrormål, vurderer terrorforsker Magnus Ranstorp.

Fredag aften skød og sårede en mand tre personer i et tog i det nordlige Frankrig. Toget var på vej fra Amsterdam til Paris, da skyderiet fandt sted.

Det er ikke første gang i år, at Frankrig bliver ramt af et væbnet angreb. I januar mistede 12 personer livet i forbindelse med terrorangrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo. Ved yderligere en episode i juni mistede en person livet under et attentat på en gasfabrik i det østlige Frankrig.

Ifølge den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp er det ikke tilfældigt, at flere af den type angreb har fundet sted i netop Frankrig.

- Frankrig er en del af koalitionen mod Islamisk Stat, og det er også et af de lande, som er meget aktive i Nordafrika, især i det sydlige Algeriet og i det sydlige Marokko er det franske militær meget aktive. Så de er involveret på adskillige fronter, siger Magnus Ranstorp til Ritzau.

Han fremhæver desuden, at Frankrig er et lettilgængeligt land på grund af dets placering.

- Der er mange grunde til, at angriberne fokuserer på Frankrig. Jeg mener, at det er mellem 1300-1400 personer fra Frankrig, som har tilsluttet sig Islamisk Stat. Vi ved ikke, om det har nogen forbindelse, men de har problemer, som alle andre lande og er et prioriteret mål for jihadister, siger Magnus Ranstorp.

Frankrig er dog ikke det eneste oplagte terrormål, understreger forskeren.

- England og alle de andre vestlige lande, som deltager i koalitionen mod Islamisk Stat eller al-Qaeda, er også mål for terror, siger han.

Ingen personer mistede livet ved gårsdagens angreb. To amerikanske soldater og deres ven, som er studerende, fik hurtigt overmandet gerningsmanden, der var udstyret med et Kalasjnikovgevær, en automatpistol, en hobbykniv og ni sæt patroner.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.