Forsker: Færøerne står over for et regeringsskifte

Den færøske regering går stærkt tilbage og mister sit flertal. Nu skal oppositionen skabe landets nye regering

2. september 2015 03:33

Der er én konklusion, der står soleklar efter lagtingsvalget på Færøerne: Det var oppositionen, der var de store sejrherrer.

Regeringspartierne fik en decideret vælgerlussing og har mistet sit flertal. Derfor er det nu op til oppositionen at danne regering.

- Realiteten er den, at oppositionspartierne nu sætter sig sammen og taler om et samarbejde, siger Gestur Hovgaard, der er samfundsforsker ved Færøernes Universitet.

Valgets ultimative vinder er Socialdemokratiet, der går fra seks til otte mandater. Formand Aksel V. Johannesen var den største stemmesluger og fik hele 2405 personlige stemmer.

Som formand for landets nu største parti er det med al sandsynlighed ham, der overtager posten som Færøernes lagtingsmand.

Sambandspartiet og Folkeflokken mistede hver to mandater og har nu hver seks pladser i Lagtinget. Årsagen til det dårlige valgresultat skal findes i problematiske skattelettelser, lyder vurderingen fra Gestur Hovgaard.

- Det har helt klart været diskussioner om fiskerireform, fladskat og strakbeskatning af pension, der har kostet popularitet hos regeringen, siger han.

Regeringen er kommet i strid færøsk modvind, da den for få år siden indførte en flad skat. Først og fremmest, fordi den flade skat kun gavnede de højtlønnede.

Dernæst, fordi skattelettelserne er finansieret af en straksbeskatning af færingernes pension. Det har vakt bekymring hos folket, da mange har ment, at pensionskronerne skal gemmes til hårde tider.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...