Hele landet

Forsker: Forgældede landmænd bør ikke reddes

Vi skal sige farvel til mellem 1200 og 1800 landbrug, siger forsker i landbrugsøkonomi

Arkivfoto

Arkivfoto

HELE LANDET: Dårlige priser på mælk og kød og en samlet gæld på over 300 milliarder kroner. Sådan er virkeligheden for store dele af landbruget. Erhvervet er i krise, og mange landmænd har så stor gæld, at de ikke er i stand til at afdrage på den.

Der er ikke meget der tyder på, at redningen ligger lige for enden af markvejen, og måske bør de forgældede landmænd slet ikke reddes. Det mener i hvert fald leder af institut for Fødevare- og Ressource Økonomi ved Københavns Universitet, Henrik Zoppe. Det fortæller DR Østjylland.

- Det store problem er jo, at gælden for nogle landmænd er blevet så høj, at man reelt set er ude af stand til at komme ud af det igen uanset indtjening. Man er nødt til at lade markedet klare det - forstået på den måde, at vi skal have nogle konkurser, så vi kan få gælden afskrevet og få nogle nye landmænd i gang, siger han.

Henrik Zoppe forsker i landbrugsøkonomi og han forudser, at en rigtig stor del af de danske landbrug må lade livet, før erhvervet er ude af krisen.

- Det er svært at sætte tal på. Men jeg tror, at vi skal sige farvel til mellem 1200 og 1800 landbrug, siger han.

Den tidligere regering plantede en redningsplan på to milliarder kroner, og den nuværende taler om at ændre rammerne, så landbruget bedre kan konkurrere med andre lande. Men lige meget hjælper det. De gældsramte landmænd står ikke til at redde, mener Henrik Zoppe.

- Vi skal simpelt hen have noget af den her gæld høvlet af, og det mener jeg kun kan ske igennem tvangsauktioner, hvor landmænd og banker må fordele de tabene imellem sig, mener han.

Henrik Zoppe mener heller ikke, at staten eller samfundet skal gå ind og lave nogle hjælpeforanstaltninger. Det er bare med til at trække pinen ud, siger han.

Han har kun et godt råd til de landmænd, der hver måned kæmper med røde tal på bundlinjen.

- Landmænd, der er dybt forgældede, skal sætte sig ned og nøje overveje deres situation. For der er jo ingen grund til at fortsætte med at være i en situation, som nærmest er uløselig, siger han.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.