Forsker frygter social opdeling med flere i privatskoler

Flere gode historier om folkeskolen kan få flere til at vælge den til, mener folkeskoleekspert.

UNDERVISNING SKOLEKLASSE KLASSE BØRNEHAVEKLASSE ENGELSKUNDERVISNING CHRISOPHE ALLO UNDERVISER BØRN LÆRER KLASSEVÆRELSE KLASSELOKALE Foto: Scanpix/Søren Steffen / Arkiv

UNDERVISNING SKOLEKLASSE KLASSE BØRNEHAVEKLASSE ENGELSKUNDERVISNING CHRISOPHE ALLO UNDERVISER BØRN LÆRER KLASSEVÆRELSE KLASSELOKALE Foto: Scanpix/Søren Steffen / Arkiv

Det er stærkt bekymrende, at der sker en stigning i antallet af forældre, der vælger at sende deres børn i fri- eller privatskole frem for i folkeskole.

Det mener Andreas Rasch-Christensen, som er folkeskoleforsker ved professionshøjskolen VIA University College.

Han frygter, at det ender med en social opdeling, hvor de ressourcestærke børn sendes i fri- og privatskoler, mens de ressourcesvage forældres børn bliver i folkeskolerne.

- Det er hverken godt for de ressourcestærke børn eller de ressourcesvage. Der skal være det rette miks. De ressourcestærke børn har også godt af at være sammen med børn, der ikke er præcis som dem, siger han.

Ifølge Andreas Rasch-Christensen fravælger flere forældre folkeskolen, fordi de har et indtryk af, at folkeskolen er for kaotisk.

- Vi ved fra privatskolerne, at forældrene søger tryggere miljøer med færre elever og flere lærere per elev. Derfor fravælger de kategorisk folkeskolen fra begyndelsen, uden først at give den en chance, siger han.

Ifølge forskeren skal folkeskolens blakkede ry vendes ved at gøre mere ud af at fortælle de gode historier om folkeskolen.

Fra skoleåret 2010/2011 til 2015/2016 er antallet af elever i de frie grundskoler steget med 18 procent. I samme periode er antallet af elever i folkeskolen faldet med fire procent.

Dermed går der nu 111.878 elever i friskole eller privatskole, mens antallet af elever i folkeskolen er 537.097.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.