Forsker hædres med portræt

I dag fylder manden bag den største begivenhed i Aarhus Universitets 80 år lange forskningshistorie 90.

Nobelprismodtager Jens Chr. Skou fylder i dag 90 år og fejres på Aarhus Universitet, hvor er stadig er aktiv som forsker. Foto: Lars Kruse / AU-Foto.

Nobelprismodtager Jens Chr. Skou fylder i dag 90 år og fejres på Aarhus Universitet, hvor er stadig er aktiv som forsker. Foto: Lars Kruse / AU-Foto.

NOBELPRIS:I dag fylder manden bag den største begivenhed i Aarhus Universitets 80 år lange forskningshistorie 90. I 1997 modtog professor emeritus, dr.med. Jens Chr. Skou fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Nobelprisen i kemi, fordi han var den første, der beskrev en ion-pumpe, den såkaldte natrium-kalium-pumpe. Selvom Jens Chr. Skou først modtog Nobelprisen 40 år efter sin beskrivelse af natrium-kalium-pumpen, førte hans forskningsresultater hurtigt til international opmærksomhed, og de blev startskuddet til et omfattende videnskabeligt arbejde på Aarhus Universitet. Jens Chr. Skou var bl.a. medstifter af Biomembrancentret, der blev rammen for et stort dansk forum for forskning i transport over cellemembraner. Der er siden dannet et grundforskningscenter, PUMPKIN, hvor undersøgelser af struktur og funktion af ion-pumper nu fortsætter. I anledning af Nobelprismodtager Jens Chr. Skous 90 års fødselsdag har Aarhus Universitet bedt billedkunstneren Erik A. Frandsen udføre et portræt i stiftmosaik af Jens Chr. Skou. Portrættet forventes færdigt til foråret og vil blive hængt op i tilknytning til en række andre kunstværker, som Ny Carlsbergfondet og universitetet tidligere på året har bedt Erik A. Frandsen udføre. Og det glæder den kunstinteresserede Jens Chr. Skou. – Jeg betragter portrættet som en stor ære, og jeg er også glad for, at det er Erik A. Frandsen, der skal udføre det. Han er et behageligt menneske at være sammen med, og jeg er meget imponeret ikke mindst af hans fantastiske mosaikbilleder, men også af hans arbejder med ætsninger i stål, siger den nu 90-årige nobelprismodtager, der på trods af sin høje alder, stadig har sin gang på Aarhus Universitet, – Jens Chr. Skou fortjener virkelig at blive hyldet. Han har gennem sin lange og enestående forskerkarriere været med til at sætte Aarhus Universitet på verdenskortet. Han er forskeren med stort F, der har bevist, at man kan gå hele vejen fra Lemvig til Nobelprisen, hvis man besidder talent, genialitet og vilje. Dermed er han ikke kun et forbillede for alle de spirende forskertalenter på universitetet, men for hele Aarhus Universitet, siger rektor Lauritz B. Holm-Nielsen. Som en ekstra gestus til den store forsker, har Aarhus Universitet besluttet at støtte udgivelsen af Jens Chr. Skous bibliografi, som Aarhus Universitetsforlag udgiver til foråret. I forbindelse med Jens Chr. Skous 90-års fødselsdag har Aarhus Universitet udarbejdet en hjemmeside, der beskriver hans liv og forskerkarriere: http://www.au.dk/da/nobelpris1997