Udland

Forsker: Højredrejet kandidat skabte usikkerhed i Østrig

Med valget af ny præsident forsøger østrigerne at bevare opbakningen til EU, vurderer ph.d. og lektor.

AUSTRIA-POLITICS-VOTE Foto: Scanpix/Helmut Fohringer

AUSTRIA-POLITICS-VOTE Foto: Scanpix/Helmut Fohringer

Mange har været bekymrede for, at den generelle politiske højredrejning i flere europæiske lande og Donald Trumps sejr i USA, som en dominoeffekt ville blive afgørende for det østrigske præsidentvalg.

Men de bekymrede ser ud til at kunne ånde lettet op, efter at den højreorienterede østrigske præsidentkandidat Frihedspartiet, Norbert Hofer, søndag aften har erkendt sit valgnederlag.

Det siger ph.d. og lektor ved tyske studier på Syddansk Universitet Moritz Schramm.

To prognoser viser en sejr til Alexander Van der Bellen, som kommer fra partiet De Grønne, men stiller op som uafhængig.

- Præsidentvalget i Østrig er blevet opfattet som en slags afgørelse af, hvor stærk den højrepopulistiske bevægelse i Europa er. Samtidig har mange været bange for, at Trumps sejr kunne give vind i sejlene til Hofer, siger Moritz Schramm.

- Men det virker tværtimod som om, at man forsøger at bevare opbakningen til den europæiske union og at afgrænse sig fra den usikkerhed højrepopulistiske partier kan bringe til landet, siger han.

Det endelige valgresultat vil først vise sig mandag. Hvis tallene holder, bliver det anden gang, at Van der Bellen får flest stemmer ved præsidentvalget, men det første valg i maj blev annulleret.

Hofers Frihedspartiet klagede over procedurefejl og fik medhold, hvorefter søndag 4. december blev fastsat som ny valgdag.

Moritz Schramm vurderer, at Alexander Van der Bellen er den af de to kandidater, der vil have størst chance for at samle Østrig, som er præget af splittelse og politisk polarisering.

- Bellen vil have lettere ved at arbejde sammen med de fleste partier og vil være en præsident, som er bedre til at omfavne usikkerheden.

Traditionelt har præsidenten i Østrig haft en tilbageholden rolle i det politiske liv og koncentreret sig mest om de repræsentative opgaver.

Men præsidenten har dog den særlige beføjelse at kunne opløse det østrigske parlament. Både Bellen og Hofer har i løbet af valgkampen antydet, at de vil bruge præsidentens beføjelser mere aktivt.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.