Forsker: Ingen aner hvad der sker hvis SU'en beskæres

Regeringen må hellere skære i ydelsen, end fjerne fjumreåret, vurderer professor. Men det er ukendt land.

4. februar 2013 10:13

Forsker: Ingen aner hvad der sker hvis SU'en beskæres

Regeringen er på ukendt grund, når der i de kommende tid skal gennemføres milliardbesparelser på støtte til de danske studerende.

For dybest set er der ingen dokumenterede undersøgelser, der viser, hvilken effekt det vil have at skære ned på uddannelsesstøtten, siger Palle Rasmussen, professor i uddannelsesforskning ved Aalborg Universitet.

- De undersøgelser, der er lavet forskellige steder, rammer ikke helt præcist ind i den danske situation. I Danmark er det jo lidt hypotetisk. Man har ikke prøvet at skære på den måde før, siger Palle Rasmussen.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) vil skaffe to milliarder kroner i en SU-reform, som sænker statens gennemsnitlige udgifter til SU per elev.

Palle Rasmussen advarer ministeren mod at skære det såkaldte fjumreår - de studerendes sjette år med SU - et forslag som tidligere har været på bordet.

For i værste fald vil det betyde, at flere dropper ud af studiet i utide, vurderer professoren.

- Hvis jeg skal komme med et bud på, hvad det vil betyde, så er der nok nogle studerende, der vil blive lidt hurtigere færdig. Men effekten vil være begrænset, for efterhånden er de studerende blevet hurtige til at gennemføre, siger Palle Rasmussen.

Og for de studerende, der løber tør for SU undervejs, er der høj risiko for, at de ikke får gjort studierne færdige.

- Jeg tror, der er nogen, som ikke vil blive færdige, fordi de løber ind i en mur. Når de løber tør for SU, så skal de til at tjene nogle penge, og så får de ikke gjort deres uddannelse færdig, siger Palle Rasmussen.

- Hvis regeringen mener, at det er nødvendigt at spare, så vil jeg mene, at det er bedst at skære lidt i den løbende ydelse, frem for at afkorte perioden, tilføjer han.

Morten Østergaard vil i første omgang ikke præcisere, om det er det såkaldte fjumreår, der må lade livet, eller om de studerende skal have færre penge på kontoen hver måned.

- Jeg vil slet ikke komme ind på konkrete forslag. Men det vil være befriende, hvis studenterorganisationerne også bidrager. For vi kommer til at lave en reform, som henter to milliarder kroner. Det har vi ikke lagt skjul på, siger Morten Østergaard.

Udgifterne til SU er fordoblet de seneste ti år.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...