Forsker om randzonedom: Mange landmænd vil gå fri

Anklagemyndighederne må højest sandsynligt droppe alle sager om brud på randzonerne fra før sommeren 2014.

Det er ikke kun de to landmænd, som tidligere i dag blev frifundet for at have brudt loven om randzoner, der kan løfte hænderne over hovedet. Alle andre landmænd, som har lignende sager liggende, kan nu formentlig se frem til, at slippe for yderligere tiltale.

Det mener Peter Pagh, som er professor og forsker i miljøret ved Københavns Universitet

- Min vurdering er, at dommen betyder, at det bliver meget svært for anklagemyndighederne at rejse straffesager for andre overtrædelser, som er foregået før sommeren 2014, siger han.

Netop deltaljen med tidspunktet er vigtig at hæfte sig ved. I august 2014 blev den omstridte lov om randzonerne nemlig ændret, og det er alle sager før det tidspunkt, der nu formentlig vil blive droppet.

Men dagens dom giver altså ikke svar på, hvad der skal ske med de landmænd, som har brudt loven efter ændringerne trådte i kraft.

- Dommen tager stilling til, hvad reglerne om randzonerne var indtil sommeren 2014, men slet ikke, hvad der er foregået efterfølgende, siger Peter Pagh.

- Man kan sige, at nogle af uklarhederne er væk, men der står stadig mange ubesvarede spørgsmål tilbage.

Selvom loven altså blev revideret for mindre end et år siden, så er der mange ting, som der stadig ikke kan svares på.

- Dengang blev enkelte ting rettet og præciseret, men der står mange usikkerheder tilbage. Det er blandt andet usikkerheden om de kort, som man anvender til lovgivningen og til kompensationsordningen, siger forskeren.

Selvom randzoneloven i sin tid blev vedtaget af den daværende VK-regering, har Venstre mandag sagt, at partiet vil fjerne den omstridte lov, hvis det vinder et kommende folketingsvalg. Det fastslår Venstres landbrugsordfører, Erling Bonnesen.

- Vores principielle synspunkt er, at randzonerne skal fjernes helt, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.