Danmark

Forsker om Ronaldo-sag: Penge tiltrækker bad business

Sporten er ikke hellig. Når mange penge er involveret, tiltrækker det svindlere, siger forsker.

Soccer player Cristiano Ronaldo attends the inauguration of Pestana CR7 Lisboa Hotel, in Lisbon, Cristiano Ronaldo Foto: Reuters/Stringer

Soccer player Cristiano Ronaldo attends the inauguration of Pestana CR7 Lisboa Hotel, in Lisbon, Cristiano Ronaldo Foto: Reuters/Stringer

Der er ingen grund til at tro, at Cristiano Ronaldo er et særtilfælde i sportens verden, når det kommer til at forsøge at maksimere sin egen profit på tvivlsom vis.

På den måde er sporten ikke anderledes end andre dele af erhvervslivet.

Det siger ph.d. Rasmus Klarskov Storm, der forsker i eliteidræt og økonomi i professionel sport hos Idrættens Analyseinstitut, efter blandt andre Politiken har afdækket, at Ronaldo har over en milliard kroner stående i skattely.

- Det sker i alle andre brancher, at folk, der tjener rigtig mange penge, forsøger at sikre sine midler på tvivlsomme måder. Det har "Panama Papers"-sagen vist.

- Så det sker, og jeg kan ikke forestille mig, at det ikke sker med samme frekvens inden for sportens verden. Alle steder, hvor der er penge, er der "bad business".

- Man skal ikke tro, at sporten er noget ædelt, nobelt og rent, for det er selvfølgelig lige så befængt som andre dele af samfundet.

- Der vil være noble æresmænd og kvinder i sport, som kører forretningen på en sober måde, og der vil være det modsatte, siger Rasmus Klarskov Storm.

Ifølge Politiken flød Ronaldos personlige sponsorindtægter fra blandt andre JBS, Nike, Toyota og Armani i perioden 2009 til 2014 via et selskab i Irland ud til et skuffeselskab i De Britiske Jomfruøer.

Værdierne i selskabet tilhørte Ronaldo.

På kort sigt har fodboldspillerens brand taget skade, men opretholder han sit høje sportslige niveau, vil han fortsat være en interessant reklamesøjle.

- På den ene side kan sagen med Cristiano Ronaldo blive en stor sag, men man kan også se, at det ikke altid er tilfældet med de her superstjerners sager, siger Rasmus Klarskov Storm.

- I sportsbranchen er det pengene, der tæller.

- Så hvis man spiller godt, er efterspurgt og vinder turneringer, kan man vinde sin goodwill tilbage, selv om mange vil sige, at det er moralsk angribeligt at forsøge at unddrage sig skattebetaling.

Fodbolden har været ramt af skandalesager i Det Internationale Fodboldforbund (Fifa), og Ronaldos rival Lionel Messi har også haft en skattesag hængende over hovedet.

Den har kostet ham en betinget fængselsdom.

Fodbolden i sig selv skal dog nok overleve den kedelige omtale, vurderer Rasmus Klarskov Storm.

- Hvis man for eksempel ser på Tour de France og cyklingens dopingsager, så har folk ikke taget afstand fra sporten som sådan, selv om sagerne har haft konsekvenser for de indblandede.

- Så jeg tror ikke, at sagerne vil få betydning for fodbolden som sådan, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst