Forsker: Overenskomst på stand-by får ingen betydning

Det er uden betydning, at fagbevægelsen på det offentlige område og udskyder godkendelse af OK-forlig.

Forsker: Overenskomst på stand-by får ingen betydning

Umiddelbart har det ingen praktisk betydning, at Sundhedskartellet torsdag besluttede at skyde godkendelsen af det nyligt indgåede overenskomstforlig for 100.000 sundhedsansatte til hjørne.

Det siger arbejdsmarkedsforsker Jesper Due fra Københavns Universitet.

- Man har selvfølgelig et håb om, at den manifestation fra alle de offentlige ansattes organisationer vil gøre et indtryk på de kommunale arbejdsgivere og finansministeren i forhold til, at de vil være mere fremkommelige i forhandlingerne, siger Jesper Due til Ritzau.

For en uges tid siden begik forhandlingsfællesskabet KTO samme manøvre, som Sundhedskartellet nu foretager.

Fagorganisationerne siger, at der må reelle forhandlinger til mellem Kommunernes Landsforening (KL) og Danmarks Lærerforening.

Og det er netop det, der lige nu foregår mellem parterne i Forligsinstitutionen med forligsmand Mette Christensen for bordenden.

- Hun har overtaget det videre forhandlingsforløb og bestemmer, hvad der skal ske. Hun er en meget kompetent forhandler, og hun står ikke model til, at der ikke er tale om reelle forhandlinger.

- Oplever hun, at forhandlingerne kun foregår for at få tiden til at gå, og hendes bestræbelser er forgæves, kan hun sige, at nu er det nok, siger Jesper Due.

Spørgsmål: Fagbevægelsen siger, at den står vagt om den danske model, er den under pres, som nogen påstår?

- Den danske model er en konfliktløsningsmodel, så den er jo altid under pres. Det er et system, hvor man er enige om hvordan man håndterer uenighed, siger Jesper Due.

Der er dog en stor forskel på, om det er det offentlige eller det private arbejdsmarked.

- Som udgangspunkt hviler det private på markedsøkonomi, mens det offentlige arbejdsmarked hviler på et politisk system, hvor Folketinget beslutter de økonomiske rammer.

- Der er et hierarki på forhandlersiden blandt de offentlige arbejdsgivere. Finansministeren er således både finansminister og arbejdsgiver, siger Jesper Due.

Er der skred i forhandlingerne, har forligsmanden mulighed for at udsætte konflikten i to gange to uger - det vil sige at det endnu er usikkert, om lærerne bliver lockoutet fra 1. april.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.