Forsker: Problem at skære penge til Latinamerika væk

Det kan ramme danske virksomheder, at regeringen vil droppe udviklingsbistand til Latinamerika, mener forsker.

Det vil ikke kun ramme nogle af verdens fattigste mennesker i Syd- og Mellemamerika, at regeringen nu med et snuptag vil fjerne al udviklingsbistanden til Latinamerika.

På længere sigt vil det også ramme Danmarks muligheder for erhvervssamarbejder i en region, der flere steder er på fremmarch.

Det vurderer seniorforsker Lars Engberg-Pedersen ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

- Jeg tror, at det bliver et problem, at Latinamerika bliver skåret væk inden for udviklingsrammen, for udviklingsbistanden er for mig at se det stærkeste udenrigspolitiske instrument, vi har, siger han.

- Hvad kan konsekvensen være?

- Ud fra en idé om, at man bliver kendt, hvis man er til stede, kan det gøre det vanskeligere for danske virksomheder at få adgang til nogle markeder i Latinamerika, der klart er i vækst, siger Lars Engberg-Pedersen.

Danmarks udviklingsbistand i Latinamerika har især centreret sig om et af verdens fattigste lande, Bolivia, hvor projekter under Danida har stor succes med at hjælpe jordløse indianere til at få skøde på deres jord.

Ligeledes skriver den danske ambassade i Bolivia i sin nyligt offentliggjorte årsrapport, at Danmark har spillet en afgørende rolle i en ny indsats over for vold mod kvinder.

Disse projekter vil få vanskeligt ved at køre videre uden danske bistandskroner.

Selvom det kan få konsekvenser at droppe Latinamerika i bistandsarbejdet, anerkender Lars Engberg-Pedersen, at det med spareplanen er nødvendigt at neddrosle Danmarks tilstedeværelse fra 20 lande verden over til 14 lande fremover.

- Når man vil skære, så er det bedre at skære i aktivitetslande end at skære lidt over det hele, for man er nødt til at have en vis tyngde i et land for at skabe resultater, siger han.

Regeringen lægger i sit finanslovudspil op til, at alle projekter i Bolivia og Mellemamerika fases helt ud.

Derudover vil regeringen droppe Danmarks bistand til Vietnam, Indonesien, Pakistan og Nepal.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.