Forsker: Putin og Bidens møde gør fremtidig dialog mulig

Præsidenterne for Rusland og USA mødes onsdag for første gang. Mødet er ifølge forsker symbolsk vigtigt.

Onsdag mødes Ruslands præsident, Vladimir Putin (til venstre), og USA's ditto, Joe Biden (til højre), for første gang. (Arkivfoto)

Onsdag mødes Ruslands præsident, Vladimir Putin (til venstre), og USA's ditto, Joe Biden (til højre), for første gang. (Arkivfoto)

KØBENHAVN:Når præsidenterne for Rusland og USA, henholdsvis Vladimir Putin og Joe Biden, onsdag mødes for første gang, er det et symbolsk vigtigt møde.

Det vurderer Henrik Breitenbauch, der er leder af Center for Militære Studier ved Københavns Universitet, hvor han blandt andet forsker i international politik.

Det skyldes ifølge forskeren, at meget af Ruslands problematiske opførsel kan forklares med ønsket om at blive accepteret som en stormagt.

Derfor er der et væsentligt signal i at behandle Rusland som en stormagt:

- Ved at anerkende Rusland som supermagt får USA skabt en mulighed for at fortsætte en fremtidig dialog mellem de to lande, siger han.

Han peger på, at Biden på et pressemøde for nylig kaldte Putin for en "værdig modstander".

En fremtidig dialog kan for eksempel være om annekteringen af Krim-halvøen, cyberangreb og den generelle relation til Vesten.

Krim har givet anledning til store politiske spændinger mellem Rusland og Ukraine siden 2014, hvor Rusland annekterede halvøen fra Ukraine.

Ukraine har siden modtaget støtte fra blandt andet USA. Og mandag gjorde Biden det klart, at han vil forsvare landet mod russisk aggression.

Det er en af grundene til, at forholdet mellem USA og Rusland i øjeblikket er dårligt, lyder det fra Henrik Breitenbauch.

- Trods åbningen fra USA med det her møde er der ikke nogen tegn på, at situationen vil blive meget bedre de næste par år, vurderer han.

Onsdagens møde giver dog præsidenterne mulighed for at se hinanden i øjnene og derved se hinanden an.

- På mange måder er det et møde, der er godt for Putin, fordi han bliver anerkendt som en leder af en supermagt, siger forskeren.

Mødet mellem de to statsledere begynder klokken cirka 13 dansk tid. Det ventes at vare mellem fire og fem timer.

Det finder sted i den schweiziske by Geneve. Joe Biden har inden mødet deltaget i både G7- og Nato-topmøder.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.