Forsker: SAS-ansatte bryder med den danske model

SAS' kabinepersonale bryder med "spillereglerne", når de ikke følger deres fagforening, siger arbejdsforsker.

Lørdag eftermiddag skrev blandt andet flyselskabet SAS og CAU, der er fagforening for kabinepersonalet, under på et mødereferat, der pålagde CAU's medlemmer at vende tilbage fra den strejke, der begyndte fredag.

Den underskrift fra CAU resulterede dog ikke i, at CAU's medlemmer vendte tilbage til arbejdet. Medlemmer afviste den aftale, som deres fagforening havde skrevet under på.

Hos SAS var forundringen stor, og det kan arbejdsmarkedsforsker Jørgen Stamhus fra Aalborg Universitet godt forstå. Han mener, at det er et brud på den danske model, at de ansatte ikke følger den aftale, deres fagforeninger indgår.

- Arbejdsgiveren har ret. Der må være nogle spilleregler, ellers kan det være lige meget med de her modeller. Det er jo for begge parters skyld, at der er de her spilleregler, siger han.

- Der ligger en opgave for fagforeningen med at få skabt disciplin i rækkerne og forhåbentlig få folk i arbejde igen, så de kan komme til forhandlingsbordet og få løst problemerne.

Det overrasker dog ikke Jørgen Stamhus, at CAU underskriver mødereferatet i første omgang.

- Det er fagforeningen jo nødt til, ellers bliver de pålagt bod, og det kan blive en dyr forretning. Det er ikke unormalt, at fagforeningen ikke altid kan styre medlemmerne, siger han.

- Medlemmerne er opbragte over forholdene, så de ønsker ikke at følge de henstillinger, de får fra fagforeningen.

SAS har gennem hele forløbet sagt, at de ikke vil forhandle, mens arbejdet er nedlagt. Det er et meget normalt krav fra en arbejdsgiver i en sådan situation, siger Stamhus.

- Alle strejkeforløb har jo sit eget liv, så hvad er normalt og hvad er unormalt? Men det er en normal reaktion fra arbejdsgiverside at sige, at det her vil vi ikke finde os i. Der er nogle spilleregler. Dem skal arbejdstager også overholde, forklarer han.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.