Forsker: Tilskud til privatskoler vil næppe få stor effekt

Politikerne bør sikre et grundlag for folkeskolen, siger forsker, der mener, at frit skolevalg er en god ting.

Krebs Skole tilalle Foto: Scanpix/Liselotte Sabroe

Krebs Skole tilalle Foto: Scanpix/Liselotte Sabroe

Selv om regeringen og resten af de blå partier hæver tilskuddet til frie grundskoler fra 73 til 75 procent i forbindelse med finansloven, vil det næppe få stor effekt.

Sådan lyder vurderingen fra Andreas Rasch-Christensen, der er forskningschef på professionshøjskolen VIA University College.

På finansloven kan frie grundskoler se frem til at få dækket 75 procent af udgiften per elev i folkeskolen i stedet for 73 procent. Der er i alt afsat 134 millioner kroner til at øge tilskuddet med to procentpoint

Men Andreas Rasch-Christensen mener, at pengene primært er symbolsk. Ifølge ham vil det ikke få en stor effekt.

- Det sender først og fremmest et signal om, at man støtter det frie valg. Det er umiddelbart en god ting, siger han.

Men partierne skal være meget opmærksomme på, at det sker i en tid, hvor folkeskolen har lidt under et faldende investeringsniveau og har været ramt af rigtig mange forandringer, påpeger Andreas Rasch-Christensen.

Selv om forskningschefen mener, at tilskuddet er et godt tiltag, er han bekymret for, at det vil medføre, at endnu flere elever rykker fra folkeskolerne over i privat- eller friskoler.

- Politikerne skal sikre sig, at der er tilstrækkeligt ressourcegrundlag for folkeskolen, når de nu vælger, om end beskedent at prioritere de frie grundskoler, siger han.

I finansloven fremgår det, at partierne bag er blevet enige om at øge tilskuddet for at styrke det frie skolevalg yderligere.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.