Forsker: Tiltræk togpassagerer med lavere billetpriser

Togene skal ikke kun være hurtigere, også priserne skal ned for at få flere passagerer om bord, mener forsker.

Forsker: Tiltræk togpassagerer med lavere billetpriser

Hurtige toge vil trække nogle passagerer til, men vil regeringen virkelig gøre landets jernbaner attraktive for danskerne, skal billetpriserne samtidig skrues ned og gøres mere fleksible.

Sådan siger Per Homann Jespersen, lektor og trafikforsker på RUC, efter at regeringen fredag har fremlagt sin 27,5 milliarder dyre plan for togtrafikken, der har fokus på at gøre togturen hurtigere.

- Prisen er da afgørende, og det opfattes som forholdsvis dyrt at tage på en lang togrejse gennem landet. Det får jo for eksempel mange familier til at vælge at køre i bil i stedet, siger han og fortsætter:

- Der kunne man forestille sig, at jernbaneindustrien lærte lidt af flyene og gjorde priserne mere afhængige af efterspørgslen.

Regeringens togplan betyder blandt andet, at det skal tage en time at komme fra København til Odense, fra Odense til Aarhus og fra Aarhus til Aalborg.

Men hvis togenes popularitet skal helt op at ringe, og passagertallet i togene skal fordobles inden 2030, som regeringen gjorde til et erklæret mål i 2009, skal billetprisen også tænkes ind i planen, lyder det.

- I dag har man orange billetter, men man kunne godt tænke mere fleksibelt ligesom i flyindustrien, så man har et princip om, at man skal have fyldt togene op, og så må man sætte billetprisen derefter, siger Per Homann Jespersen.

- Det giver mulighed for nogle billetter, der er meget billigere end i dag. Hvis man ser på flyselskabers måde at fastsætte billetpriser på, så er det jo afhængigt af hvor mange pladser, der er tilbage i flyet og i hvor god tid, man bestiller, fortsætter han.

Ifølge statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har togplanen tre målsætninger: De rejsende vil spare tid. Trafikken vil flytte fra vej til jernbanenettet. Og klimaet vil få gavn af planen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.