Forsker venter nyt samarbejde om Grønlands råstoffer

Danmark og Grønland vil samarbejde om råstoffer, påpeger forsker Cindy Vestergaard, der er ekspert i uran.

Forsker venter nyt samarbejde om Grønlands råstoffer

Grønlands landsting reviderer formentlig storskalaloven, som regulerer udvinding af råstoffer, efter Siumuts valgsejr over IA. Siumut vil udvinde alle råstoffer, også uran.

Det påpeger Cindy Vestergaard, som er gæsteforsker ved Centre for Strategic and International Studies i Washington, D.C. Hun er ekspert i uran, der kan udvindes i Kvanefjeldet som led i minedriften efter sjældne jordarter.

To uger før grønlænderne gik til stemmeurnerne, begyndte Grønland og Danmark at samarbejde om råstoffer, der var et tungt valgtema. Professor Minik Rosing leder det fælles udvalg, som vurderer, hvordan råstoffer udvindes bæredygtigt til gavn for samfundet.

- Samarbejdet er historisk. Der er efter min opfattelse langt om længe taget skridt til at tale bedre sammen. Det har der været et stort behov for, siger Cindy Vestergaard.

Hidtil har Grønland og Danmark afvist at udvinde uran, som kan anvendes i a-kraftværker og atomvåben, men den politik kan ændres, mener hun.

- Nultolerance er en politik. Det er ikke en lov. Det kræver blot et flertal at ændre den politik, understreger Cindy Vestergaard.

Problemer med talrige kinesiske gæstearbejdere er overdrevet. Grønland med kun 60.000 indbyggere må ansætte udlændinge, påpeger hun.

- Gæstearbejderne kommer, udfører deres arbejde og tager af sted igen. Selv om der vil være kulturforskelle, holder de sig generelt for sig selv, siger Cindy Vestergaard.

Der varer mange år, før Grønland bliver selvstændigt. Det erkender de fleste grønlandske politikere, selv om temaet vejede tungt i valgkampen, mener hun.

- Det er en ret ædruelig diskussion. Politikerne erkender, at det ikke sker i morgen, men tidligst om 30-40 år. Først tager Grønland de første spæde skridt ved at udvinde deres råstoffer og regulere udvindingen, siger Cindy Vestergaard.

- Siumuts leder, Aleqa Hammond, har sagt, at hun vil opleve uafhængighed, men hun er kun 47 år. Så der er masser af tid, siger Cindy Vestergaard.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.