Forsker: Yahya Hassan kommer næppe i Folketinget

Der er under 10 procent chance for, at Yahya Hassan kommer i Folketinget som løsgænger, vurderer forsker.

Der er under 10 procent sandsynlighed for, at den kontroversielle digter Yahya Hassan vælges ind i Folketinget som løsgænger, vurderer professor i statskundskab ved Aarhus Universitet Rune Stubager over for Ritzau.

Han mener dog, at Yahya Hassan er den af kandidaterne fra Nationalpartiet, der har størst chance for at blive valgt ind som løsgænger.

- Jeg tror, at han får et bedre valg, alene fordi han er mere kendt. Men jeg tvivler på, at han vil kunne samle stemmer nok. Der er andre kandidater med indvandrerbaggrund, der stiller op i samme kreds, siger Rune Stubager.

Han peger på, at Yahya Hassan med sin palæstinensiske baggrund ikke automatisk kan forvente at høste flere stemmer hos vælgere med indvandrerbaggrund, end andre kandidater kan.

- Folk med en baggrund uden for Vesteuropa og Nordamerika stemmer traditionelt mindre og har en tendens til at stemme på kandidater fra deres egen etniske gruppe.

- Det bliver en hæmsko for Yahya Hassan, og derfor er det ikke sikkert, at han vil kunne trække særlig mange stemmer i det miljø.

Rune Stubager peger på, at Yahya Hassan derudover i nogle indvandrerkredse ses som en ganske kontroversiel figur.

Professor i statskundskab ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen peger på det paradoks, at Yahya Hassans profil kan skaffe stemmer, men også skræmme andre vælgere væk.

- For at blive valgt ind som enkeltperson skal du appellere bredt til alle grupper. Yahya Hassan er en person, der omvendt skiller vandene, siger han.

Valgforskeren understreger, at det for en løsgænger også er afgørende, at vedkommende har en fast forankring i lokalsamfundet i den kreds, hvor han stiller op.

Yahya Hassan, der er født i Aarhus, forsøger at skaffe underskrifter nok til at stille op i Østjylland.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.