Danmark

Forskere: Amning redder ikke børn fra astma og allergi

Børn udvikler allergi, astma og eksem, uanset om de er blevet ammet i mindst fire måneder eller ej, siger danske forskere, der står bag nyt studie

Modelfoto: Scanpix

Modelfoto: Scanpix

DANMARK:Hvis du googler amning og allergi og astma, finder du et væld af hjemmesider, der anbefaler, at en nyfødt bliver ammet i mindst fire måneder, hvis mor eller far har astma, allergi, eksem eller høfeber. Deres barn er nemlig i særlig risiko for at tage én eller flere af lidelserne med sig videre i livet.

Men rådet stemmer ikke helt overens med virkeligheden. Amning har nemlig ingen betydning for, om børn i særlig risiko udvikler astma, eksem og allergi helt op til de bliver syv år.

Sådan lyder det fra danske forskere, der netop har offentliggjort deres konklusioner online hos det anerkendte tidsskrift Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Det skriver Videnskab.dk.

Forsker: Amning gør ikke den store forske

- Vi har testet for komælk, æg og en række øvrige fødevarer, ligesom vi har testet for de allergener, man indånder samlet – for eksempel støvmider fra sengen og skel fra hund og kat.

- Vi finder ingen sammenhæng, så vi kan konkludere, at amning i spædbarnets første 4-6 måneder er godt for mange ting, men det forbygger ikke allergi eller allergisygdomme som astma, eksem og høfeber hos risikobarnet i de første seks leveår, siger Hans Bisgaard, professor ved Københavns Universitet, samt leder af Dansk BørneAstma Center.

Ifølge Hans Bisgaard løfter de nye resultater primært et åg fra skuldrene på mødre, der går rundt med skyldfølelse over, at deres børn skulle have udviklet astma, eksem eller allergi, fordi mødrene ikke har kunnet amme tilstrækkeligt.

Resultaterne rokker dog også ved de anbefalinger, der ligger på et væld af sites, som læner sig op ad anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen. For eksempel skriver Astma-Allergi Danmark, at man bør amme i mindst fire måneder, hvis man vil forebygge allergi i bred forstand hos børn i særlig risiko.

Bondegården beskytter mod astma og allergi

Sundhedsstyrelsen har også i mange år anbefalet fire måneders amning som forebyggelse mod astma og allergi. Men senest i 2015 har styrelsen justeret anbefalingerne, så de i dag kun er rettet mod fødevareallergi, især komælksallergi.

Den nye undersøgelse får ikke umiddelbart Sundhedsstyrelsen til at ændre anbefalingerne igen, selvom studiet ifølge styrelsen er »spændende« og »ser vældigt grundig ud« - og selvom det viser, at netop mælkeallergi heller ikke er påvirket af længden på amningen.

-Studiet er lavet på en gruppe af børn af mødre med astma. Vi kigger bredere på en risikogruppe af børn, der enten er født af forældre med astma, børneeksem eller fødevareallergi eller har søskende, der tilsvarende har atopisk sygdom. Selvom amning ikke har en effekt på risikogruppen i studiet, kan det godt have en effekt på den lidt større gruppe, så indtil vi har flere studier, der viser det samme, følger vi de internationale anbefalinger om amning eller dokumenteret højt hydrolyseret modermælkserstatning i fire måneder.

- Men selvfølgelig vil vi følge området tæt, for det er et svært område at rådgive om, og vi er kun interesserede i at give den bedst mulige rådgivning, siger Jette Blands, læge i Sundhedsstyrelsen.

Gigantstudie forbinder kejsersnit med en række kroniske sygdomme

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.