Hele landet

Forskere: Drik bare kaffe uden bekymringer

En stigende mængde forskning peger på, at kaffen er harmløs for os mennesker – måske gør den endda mere gavn end skade

Kaffe gør tilsyneladende ingen skade. Arkivfoto: Thomas Vinther

Kaffe gør tilsyneladende ingen skade. Arkivfoto: Thomas Vinther

HELE LANDET: Mange af os prøver at styre vores indtag af kaffe. Vi forsøger måske endda at skrue ned, men selvom mange har prøvet, har videnskaben endnu ikke fundet beviser på, at kaffen faktisk kan have en skadelig effekt på vores helbred - udover at misfarve tænderne.

Tværtimod gør kaffen måske mere gavn end skade.

En ny undersøgelse, der efterforskede risici associeret med en bestemt type uregelmæssigt hjerteslag - atrieflimmer, også kaldet forkammerflimren - fandt ikke evidens for en øget risiko for lidelsen ved et større indtag af kaffe. Det skriver Videnskab.dk:

- Vi kunne ikke se en øget risiko for denne type uregelmæssig hjerterytme - selv ved et relativt stort indtag af kaffe - hvilket er omkring seks kopper om dagen, fortæller undersøgelsens hovedforfatter Susanna Larsson, lektor i epidemiologi ved Instituttet for miljømedicin ved Karolinska Instituttet i Sverige.

Dette er kun et udvalg af de fund, undersøgelsen har gjort, der siger god for et moderat indtag af kaffe. Med udgangspunkt i tidligere forskning anbefaler Susanna Larsson dog stadig, at man nøjes med at drikke omkring tre kopper kaffe om dagen.

Her bør du være varsom med kaffeindtaget:

- Generelt set, associeres kaffen med en mindre risiko for type 2-diabetes, slagtilfælde og udviklingen af koronar hjertesygdom. Så overordnet lader det til, at kaffens bivirkninger gør mere gavn end skade, forklarer Susanna Larsson og tilføjer:

- Faktisk kender jeg ikke én eneste sygdom eller lidelse, som er specifikt associeret med kaffe.

Som led i undersøgelsen udfyldte en stor gruppe frivillige deltagere spørgeskemaer om deres kaffevaner.

Aftenkaffen udskyder din nat med 40 minutter

- Cirka 40.000 mænd og 35.000 kvinder udfyldte et spørgeskema om deres kaffeindtag i 1997. Derefter fulgte vi dem i 12 år. Ingen af deltagerne døjede med hjerterytmeforstyrrelsen i begyndelsen af undersøgelsen, fortæller Larsson og siger:

- I løbet af de 12 år udviklede nogle af deltagerne lidelsen, så vi sammenlignede risikoen mellem dette og et stort til lavt indtag af kaffe, og vi fandt ingen sammenhæng.

Larsson og hendes team så også på yderligere 10.000 tilfælde fra tidligere publicerede undersøgelser, der efterforskede den samme risiko associeret med kaffe og atrieflimmer og fandt heller ingen association med en øget risiko for atrieflimmer her.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Snooze-knappen gør dig mere søvnig

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst