Udland

Forskere i Antarktis lytter sig frem til sjældne hvaler

Blåhvalen bliver sjældent spottet i Det Sydlige Ishav, men forskere har lyttet sig frem til de enorme pattedyr

Forskere i Antarktis lytter sig frem til sjældne hvaler

En gruppe australske forskere har for første gang opsporet og mærket antarktiske blåhvaler ved hjælp af akustisk teknologi, der kan følge dyrenes sang.

Blåhvalen, der er det største dyr på kloden, bliver sjældent spottet i Det Sydlige Ishav, men det lykkedes forskerne at lokalisere de enorme pattedyr ved at lytte sig frem efter deres dybe og komplekse vokal.

- Deres lyd har en ret dyb resonans, nærmest alien-agtig. Den er ganske intens og meget interessant at lytte til, fortæller forsker Virginia Andrews-Goff.

Den australske miljøminister, Tony Burke, siger, at forskerne, der tilbragte syv uger om bord på små både i det iskolde antarktiske område, blev betaget af hvalernes bemærkelsesværdige opførsel.

- De antarktiske blåhvaler kan blive mere end 30 meter lange og veje op mod 180 ton. Deres tunge alene vejer mere end en elefant, og deres hjerte er lige så stor som en mindre bil, fortæller ministeren.

- Selv den største dinosaurus var mindre end blåhvalen, konstaterer Burke.

Virginia Andrews-Goff fortæller, hvordan forskerne ofte sejlede ud i seks meter lange både for at følge de 30 meter lange giganter.

- Jeg følte mig som en myre ved siden af disse dyr. De er enorme, siger den kvindelige hvalforsker.

Forskerne indsamlede 23 biopsi-prøver og vedhæftede satellitudstyr på to af hvalerne. Det giver dem mulighed for at følge dyrenes bevægelser i løbet af sommeren og få et sjældent indblik i deres bevægelsesmønstre.

- Vi ved meget lidt om den antarktiske blåhval, og med dette udstyr kan vi nu se, hvor de tilbringer en stor del af deres tid. Så det er vældig nyttigt, siger Virginia Andrews-Goff.

Forskerne spottede 720 hvaler under deres syv uger lange ekspedition i Antarktis.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.