Forskerspirer med i semifinale

Fem elever fra Hjallerup Skole er med i semifinale i opfinderdyst i dag i Aalborg

De fem, der stiller op i konkurrencen. Fra venstre Christoffer Juul, Johanne Rasmussen, Freja Ma++lgaard, Anja Neergaard og Louise Elvstrøm. Foto: Henrik Louis

De fem, der stiller op i konkurrencen. Fra venstre Christoffer Juul, Johanne Rasmussen, Freja Ma++lgaard, Anja Neergaard og Louise Elvstrøm. Foto: Henrik Louis

HJALLERUP:Hvad gør man, når mobiltelefonen går tør for strøm? Man opfinder da en oplader, der kan anvendes ude i Guds frie natur. Det gjorde fire spejderpiger fra Hjallerup, der alle går i 9. klasse på Hjallerup Skole.

I dag stiller de fire, Johanne Rasmussen, Freja Malgaard, Anja Neergaard og Louise Elvstrøm, op i semifinalen i Unge Forskere i Aalborg, og det samme gør Christoffer Juul fra 7. klasse på Hjallerup Skole.

Opladeren til mobiltelefoner, iPad, computer med mere er fremstillet af elementer fra en køletaske. Det er forskellen mellem varme og kulde, der danner strøm. Og differencen mellem varme og kulde er ca. 200 grader.

Energien kommer fra fyrfadslys, en spritbrænder eller et bål.

De fire piger håber på, at der måske er nogen, der vil sætte deres idé i produktion.

- Der må være mange, der er i samme situation som os, mener de.

Der findes i dag opladere baseret på solceller, men her er man afhængige af sol.

De mener også, at deres opfindelse kan bruges i u-lande.

- Det kan nok trække et par LED-pærer, fortæller de. Og de mener, at deres energikilde er bedre end f.eks. solenergi.

De har arbejdet på deres opfindelse i nogle uger, og den prototype, de har med i dag, er mere handy end den første, de lavede. Da indgik der nogle store gryder.

Alle fire piger har planer om at fortsætte på gymnasiet. Anja Neergaard har som den eneste planer om at gå på naturvidenskabelig linje.

På spørgsmålet om man ser dem som iværksættere er svaret:

Måske.

De skal i dag præsentere deres opfindelse for en jury, der bedømmer det, og de 100 bedste fra de i alt fem semifinaler i landet går videre til finalen i København 27.-29. april.

Christoffer Juul udnytter også energien mellem differencen på kulde og varme. Varmen driver et stempel, der igen driver en mølle. Også her er det fyrfadslys, der giver energien.

Christoffer Juul fortæller, at anlægget kan drive en lille radio.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.