Forslag: Flyselskaber skal give PET data om passagerer

Regeringen og et flertal i Folketinget vil give PET mulighed for at indhente oplysninger om flypassagerer.

Flypassagerer, der rejser til og fra Danmark, risikerer fremover, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) uden en retskendelse kan få adgang til oplysninger om deres kreditkort, rejsepartnere og tidligere rejsemål, skriver Berlingske.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) kalder et nyt lovforslag, der vil sikre, at politiet får hurtig adgang til oplysninger om mulige terrorister, der kan være på vej til Danmark, for "et helt centralt våben" i kampen mod terror.

- Når vi giver PET mulighed for at få oplysninger om, hvem der rejser ind og ud af landet, så ligger der tungtvejende samfundsmæssige hensyn bag lovforslaget.

- Efterretningsarbejde er ofte som at lægge puslespil, hvor enkeltoplysninger, som ikke nødvendigvis er belastende, kan have afgørende betydning for terrorforebyggelse, når de samles med andre oplysninger, siger hun.

Lovforslaget, der kommer som en del af regeringens nye terrorpakke, Et stærkt værn mod terror, betyder, at PET vil kunne få udleveret de såkaldte PNR-oplysninger om blandt andet kreditkort, rejsefæller og tidligere destinationer, som flyselskaberne gemmer om deres kunder.

Formanden for Rådet for Digital Sikkerhed, Birgitte Kofod Nielsen, kalder lovforslaget for et 'særligt alvorligt indgreb i retten til privatliv'.

Formanden for Retspolitisk Forening, forsvarsadvokat Bjørn Elmquist, kalder forslaget 'en unødvendig mistænkeliggørelse' af borgerne.

På forhånd har regeringen flertal til forslaget, der støttes af blandt andre Dansk Folkeparti og Venstre.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.