Danmark

Forstå lægekonflikten: Hvad er et ydernummer

Ni ud af 10 læger er nu klar til at aflevere deres ydernummer. Men hvorfor vil de det - og hvad går det ud på?

Forstå lægekonflikten: Hvad er et ydernummer

De praktiserende læger og Danske Regioner strides om, hvordan lægerne skal arbejde.

* Landets 3600 praktiserende læger er selvstændigt erhvervsdrivende, som leverer ydelser til regionerne.

* Aftalen mellem lægerne og regionerne, der fastlægger lægernes arbejdsvilkår, udløb 1. april, efter at parterne siden sidste år havde forhandlet om en ny aftale.

* Det har dog vist sig umuligt for lægerne og regionerne at blive enige om en ny aftale. Regionerne vil have mere magt over planlægning i praksisserne, mens lægerne vil bibeholde deres indflydelse.

* I starten af maj brød forhandlingerne endeligt sammen, og regionerne opsagde aftalen med lægerne. Opsigelsen træder i kraft 1. september.

* Efterfølgende annoncerede regeringen et lovindgreb, som udstikker nye rammer for de almene lægepraksisser. Lovforslaget blev fremlagt tirsdag 28. maj.

* Det har vakt kritik hos lægerne og fået formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Henrik Dibbern, til at opfordre medlemmerne til at "deponere deres ydernummer".

* For at drive en almen praksis skal lægen have tildelt et ydernummer fra den offentlige sygesikring. Uden et ydernummer kan lægen ikke afregne honorar med sygesikringen.

* Hvis lægerne gør alvor af truslerne om at aflevere deres ydernumre, opsiger de altså samarbejdet med det offentlige.

* Ifølge en opgørelse fra PLO vil ni ud af 10 læger deponere ydernummeret. Den endelige afgørelse træffes af foreningens repræsentantskab 29. juni.

* Konsekvensen for patienterne bliver i givet fald, at de selv skal betale for at gå til egen læge fra 1. september, mens regionerne vil tilbyde gratis alternativer.

* Hvis patienterne skal have refunderet pengene fra det offentlige ved lægebesøg, kræver det en lovændring.

* Sundhedsminister Astrid Krag (SF) mener, at hun har lyttet til lægerne med det nye lovforslag blandt andet ved at præcisere, at den siddende minister ikke kan detailstyre lægernes arbejdsdag.

* Lægerne vil omvendt ikke acceptere et lovforslag. De kræver reelle forhandlinger.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.