Forsvarer: Scharfs udtalelser udgør ingen konkret fare

Anklagemyndighedens forestilling om, hvad der må røbes om PET's arbejde, er alt for højhalset, mener advokat.

Tidligere PET-chef Jakob Scharf nægter sig skyldig i anklager om brud på tavshedspligten i bogen "Syv år for PET". I Københavns Byret er der afsat ikke mindre end 15 retsmøder til sagen, hvoraf onsdagens er det andet. Dommen ventes 28. november. Foto: Jeppe BØje Nielsen/Ritzau Scanpix

Tidligere PET-chef Jakob Scharf nægter sig skyldig i anklager om brud på tavshedspligten i bogen "Syv år for PET". I Københavns Byret er der afsat ikke mindre end 15 retsmøder til sagen, hvoraf onsdagens er det andet. Dommen ventes 28. november. Foto: Jeppe BØje Nielsen/Ritzau Scanpix

Både statens sikkerhed og vigtige alliancer kan være i fare, hvis nuværende og tidligere ansatte i Politiets Efterretningstjeneste (PET) ikke passer på.

Ikke desto mindre er det slet ikke sådan, at de intet må sige om deres virke.

Det synspunkt præsenterer advokat Lars Kjeldsen onsdag i Københavns Byret. Her er hans opgave at forsvare den tidligere PET-chef Jakob Scharf, der er tiltalt for omfattende anklager om brud på tavshedspligten.

- Det er anklagemyndighedens opfattelse, at hvis man arbejder i PET, skal man tie stille om alt operativt, som PET ikke selv har offentliggjort, siger advokaten og påpeger, at han og Scharf er af en anden opfattelse.

- Det er slet ikke sådan, at vi mener, at sluserne skal åbnes op. Man skal være forsigtig, og man skal være påpasselig. Vi mener bare godt, at man må sige noget, lyder det videre.

Sagen mod Scharf er en konsekvens af hans medvirken i bogen "Syv år for PET". Ikke mindre end 28 steder i bogen er det anklagemyndighedens opfattelse, at den tidligere PET-chef på forskellig vis har krydset den kriminelle kridtstreg.

For eksempel skulle han have holdt mund om, hvordan en "excentrisk sikkerhedschef" fra en af golfstaterne trak Scharf med ud i et baglokale, hvor kvælerslanger i terrarier blev fodret med levende mus.

Ifølge anklagemyndigheden er den beretning en videregivelse af "fortrolige oplysninger om PET's samarbejdspartnere", hedder det i anklageskriftet.

Andre passager i bogen drejer sig om konkrete metoder, som bruges i efterforskningen, eller hvordan PET i det hele taget agerer. Det gælder blandt andet, hvad PET skal spille på, når man forsøger at rekruttere ekstremister.

Men ifølge advokat Lars Kjeldsen er anklagerne alt for abstrakte. Efter hans opfattelse skal det i langt højere grad kunne sandsynliggøres, at udtalelserne faktisk har forvoldt skade, eller at oplysningerne som minimum kan betegnes som sensitive.

- Jeg er ikke enig i, at det til domfældelse er nok at påpege, at der er en eller anden fjerntliggende risiko for rigets sikkerhed, fordi Jakob Scharf har sagt sådan eller sådan. Der skal noget mere håndfast på bordet, siger advokaten.

I øvrigt henviser han til en stribe tilfælde, hvor PET selv har givet ganske detaljerede oplysninger om sit arbejde. Hertil kommer en betragtelig bunke bøger, hvori tidligere PET-folk ligesom Scharf fortæller om deres tid i efterretningstjenesten. Ingen af dem er dog nogensinde blevet retsforfulgt.

Står det til anklagemyndigheden, skal Jakob Scharf idømmes fængsel for sine påståede brud på tavshedspligten.

Onsdagens retsmøde er sagens andet. I alt har Københavns Byret afsat 15 dage til sagen. Dommen ventes 28. november.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.