Forsvarer: Uber burde stilles for dommer inden chauffører

Seks Uber-chauffører er fredag blevet idømt bøder i Københavns Byret. De har overtrådt taxiloven.

Tre Uber-chauffører sigtet for ulovlig taxakørsel Foto: Scanpix/Simon Skipper

Tre Uber-chauffører sigtet for ulovlig taxakørsel Foto: Scanpix/Simon Skipper

En domstol burde afgøre, om virksomheden Ubers app er lovlig, inden Uber-chaufførerne bliver straffet.

Det mener Betina Engmark, der har været forsvarer for to chauffører, der fredag er blevet idømt bøder i Københavns Byret.

- Man burde finde ud af, om det produkt, Uber udbyder, er lovligt, inden man begynder at straffe brugerne af det pågældende produkt, siger hun.

Uber blev meldt til politiet af Trafikstyrelsen, blot to timer efter appen blev tilgængelig i Danmark. Men sag mod selve selskabet venter på, at der falder dom i en sag mod Uber ved EU-Domstolen.

Det har justitsminister Søren Pind (V) oplyst på et samråd. Sagerne mod de seks chauffører er blevet ført som prøvesager. Imens har politiet sigtet Uber-chauffører, og de vil nu blive tiltalt for at overtræde taxilovgivningen.

- Man har valgt ikke at kigge på, om selve produktet er lovligt. Man straffer brugerne. Det er bagvendt efter min mening, siger Betina Engmark.

Den ene af Betina Engmarks klienter har anket dommen, den anden bedt om tid til at overveje, hvad han vil gøre. Han har fået en bøde på 2000 kroner. Normalt kan man ikke anke en dom med en bøde, der er mindre end 3000 kroner.

Det kræver, at man får tilladelse fra Procesbevillingsnævnet. Nævnet tager stilling til, om sager, der egentlig ikke kan ankes, er principielle nok til, at de alligevel skal prøves ved en højere instans.

Omar Rosenberg Khawaja, der er forsvarer for de fire andre dømte, oplyser til Fagbladet 3F, at hans klienter også ønsker at anke dommen.

Tre chauffører er blevet idømt bøder på 2000 kroner, en på 3000, en på 3500 og en enkelt på 6000 kroner. De er blevet dømt for at køre taxikørsel uden tilladelse i en bil, der ikke er godkendt til taxikørsel.

Dommer og domsmænd var enige om dommen. Bøderne er blevet fastlagt efter en konkret vurdering af de forhold, chaufførerne er blevet kendt skyldige i og chaufførernes økonomi. De seks chauffører er mænd på mellem 21 og 52 år.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.