Forsvaret anerkender kritik af indsats i Grønland

Forsvarskommandoen strammer op efter kritik af miljøopgave i Arktis. Mere kontrol af miljøforurening er på vej

Forsvaret anerkender kritik af indsats i Grønland

Forsvarets overvågning i Arktis af blandt andet havmiljøet har ikke været godt nok.

Det anerkender Forsvarskommandoen, efter at Rigsrevisionen i en ny beretning kritiserer forsvaret for ikke at have prioriteret sin opgave om at overvåge havmiljøet og havmiljølovgivningen i Grønland.

- Forsvaret tager Rigsrevisionens beretning til efterretning, og anerkender beretningens beskrivelser og konklusioner, siger chefen for den Nationale Planlægnings- og Øvelsessektion ved Forsvarskommandoen, kommandørkaptajn Anders Beck Jørgensen.

- Forsvaret er enig i, at miljøopgaven i Arktis er vigtig. Derfor har forsvaret indført såkaldte "miljøanråb" af handelsskibe, som sejler i de grønlandske farvande, fortsætter han.

"Miljøanråbene" går ud på, at handelsskibe med miljøfarlig last vil blive kontaktet af skibe og fly under Arktisk Kommando. Handelsskibene skal blandt andet oplyse om type af last og typen af brændstof.

På den måde forventer forsvaret, at forurening til søs bliver forebygget.

Rigsrevisionen mener, at en risikoanalyse af truslerne mod havmiljøet i Arktis er vigtig, og derfor gennemfører forsvaret en omfattende analyse af opgaveløsningen i Arktis. Risikoanalysen er en del af det indeværende forsvarsforlig.

- Når analysen er færdig, vil det være relevant for aktørerne i Arktis, inklusiv forsvaret, at gennemgå indsatsen i det arktiske område og om nødvendigt justere denne, siger Anders Beck Jørgensen.

På baggrund af Rigsrevisionens beretning rejser Statsrevisorerne en hård kritik af Danmarks "utilstrækkelige" sikkerhedsberedskab og sikring af havmiljøet i de grønlandske farvande.

Det er Danmark, der har ansvaret for eftersøgning, redning, sejladssikkerhed og havmiljø i rigsfællesskabets dele af Arktis - Færøerne og Grønland. Men den opgave bliver langt fra løst tilfredsstillende, konkluderer statsrevisorerne.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst