Danmark

Forsvaret: Ingen penge til kampfly

Forsvarstoppen i årevis har haft kendskab til, at finansieringen af det milliard-dyre flyindkøb ikke har været på plads

Uanset hvilket fly, der vinder slutspurten, er der ikke sparet penge op i forsvaret til indkøbet. Foto: Reuters

Uanset hvilket fly, der vinder slutspurten, er der ikke sparet penge op i forsvaret til indkøbet. Foto: Reuters

DANMARK:Danmarkshistoriens største våbenhandel til op mod 30 milliarder kroner er lige rundt om hjørnet, men allerede inden projektet har fået luft under vingerne, er der opstået kraftig turbulens.

Forsvarstoppen i årevis har haft kendskab til, at finansieringen af det milliard-dyre flyindkøb ikke har været på plads, skriver Ekstra Bladet søndag.

Kendskabet til den manglende finansiering afsløres af en aktindsigt, som Ekstra Bladet har fået i et referat af et møde i den såkaldte investeringskomité, der består af nogle af de højest placerede generaler i forsvaret.

Af notatet fremgår det, at investeringskomitéen ikke vil forholde sig til, hvor pengene til den milliard-dyre investering skal komme fra.

”Forsvarets Investeringskomite drøftede hvorvidt der i planen skal afsættes økonomi til anskaffelse af nye kampfly. Det blev besluttet at projektet, på det foreliggende grundlag, ikke skal indarbejdes i planen,” står der i referatet fra mødet, som blev afholdt i maj 2014, hvor det forberedende arbejde til kampflyindkøbet allerede var godt i gang.

Klogt at spare op

Forsvaret har ikke overtrådt nogen regler ved ikke at lægge planer eller spare op, men alligevel mener professor ved Roskilde Universitet Bent Greve, at det måske kunne have lettet forsvarets økonomiske situation over de kommende år.

- Det er klart, at hvis man i god tid kan se, at der skal spares, hvis man ikke sætter penge til side, så kunne det nok være klogt at spare op, så man ikke kommer i en situation, hvor en investering kommer til at tage penge fra den løbende drift, siger han.

Reelt er der to finansieringsmuligheder af de dyre kampfly. Enten får forsvaret tilført ekstra penge, som de kan købe fly for, eller også skal generalerne selv finde pengene inden for det budget, forsvaret i forvejen har.

Men der kommer ikke flere penge, lyder det fra Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell, der har en fortid som forsvarsminister, og som forudser et blodbad i forsvaret.

I dag har Danmark tre operative flyvestationer - Skrydstrup, Karup og Aalborg. Hans Engell forventer, at de nyindkøbte kampfly vil blive placeret på en enkelt flyvestation, hvorefter en eller to andre kan lukkes.

- Det vil koste arbejdspladser og mange penge, for områderne er typisk stærkt forurenede med benzin, olie og så videre. Næsten ligegyldigt hvilken model de kommer til at vælge, så kommer de til at lukke noget ned, siger han.

100 milliarder kroner i alt

Ud over anskaffelsen af de nye kampfly til op mod 30 milliarder kroner, løber den efterfølgende drift og vedligeholdelse op i cirka det dobbelte, så der alt i alt venter en samlet udskrivning fra statskassen på omkring 100 milliarder kroner.

Generalløjtnanten Bjørn Bisserup, der er formand for investeringskomitéen, ønsker ikke at stille op til interview med Ekstra Bladet og uddybe, hvorfor økonomien i Danmarks største våbenhandel ikke skulle planlægges på forhånd.

I et kortfattet skriftligt svar til Ekstra Bladet via Forsvarsministeriets presseafdeling, skriver han blandt andet, at ”grundlaget for opgørelse og indarbejdelse af økonomien til anskaffelse af nye kampfly på tidspunktet ikke var til stede. Flytype og pris var ikke kendt. Det har dog løbende været en del af arbejdet i investeringskomiteen at skabe og synliggøre det økonomiske råderum til anskaffelse af nye kampfly.”

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.