Forsvaret kan spare penge på britisk aftale

Nordisk samarbejde om Herkulesfly er forbillede for britisk forsvarsminister. Der er penge at spare, tror han.

Forsvaret kan spare penge på britisk aftale

Danmark og Storbritannien underskriver torsdag en aftale om at lade de to landes forsvar arbejde tættere sammen. Og selvom aftalen ikke er en spareøvelse, så er det alligevel muligt, at der er penge at spare for både briter og danskere.

Det vurderer den britiske forsvarsminister, Philip Hammond, der i disse dage besøger sin danske kollega Nick Hækkerup (S).

- Hvis vi kan operere med det samme udstyr og dele støttefunktioner, bliver vi mere fleksible. Men det bør også give nogle omkostningsbesparelser, siger han.

- Et af de bedste eksempler er Danmarks samarbejde med Norge og Sverige om C130'erne (Herkulesflyene, red.). Vi er meget interesserede i at lære af det, og vi er interesserede i at se, om vi kan samarbejde med de nordiske lande, tilføjer Hammond.

Nick Hækkerup glæder sig over, at Danmark får papir på det nære samarbejde med det britiske forsvar.

Men selvom forsvarsministeren står midt i vanskelige forhandlinger, hvor han skal finde besparelser for 2,7 milliarder kroner, så ser han ikke de mulige økonomiske gevinster som det vigtigste ved aftalen.

- Samarbejdsaftalen handler om at arbejde tættere sammen. Det er ikke en aftale, vi indgår for at spare penge. Men hvis det skulle blive resultatet, så vil det være meget positivt, siger Nick Hækkerup.

- Formålet er ikke at spare penge, men forhåbentlig kan vi finde projekter, der inkluderer mere effektiv brug af vores udstyr og måske spare penge.

Danmark og Storbritannien arbejder i forvejen tæt sammen i den urolige afghanske Helmandprovins. Philip Hammond understreger, at soldaterne på jorden allerede støtter hinanden, hvor de kan.

I den nye aftale fastslås det, at Danmark og Storbritannien fremover vil samarbejde om blandt andet øvelser, træning og uddannelse, logistik og transport, internationale operationer og efterretninger.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.