København

Forsvaret mørklægger centralt Blackwater-dokument

Den ny offentlighedslov, som ikke var vedtaget, da dokumentet blev lavet, bruges til at mørklægge oplysninger

Arkivfoto: Ahmad Al-Rubaye, AFP Photo

Arkivfoto: Ahmad Al-Rubaye, AFP Photo

KØBENHAVN:Et dokument dateret 10. oktober 2007 kan muligvis kaste lys over de instrukser, daværende forsvarsminister Søren Gade (V) fik i forbindelse med den aftale, forsvaret indgik med det kontroversielle amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater i 2007.

Men på grund af en ny regel i den udskældte offentlighedslov, som blev vedtaget i 2013, nægter Værnsfælles Forsvarskommando, som er en styrelse under Forsvarsministeriet, at udlevere notatet.

Det skriver Jyllands-Posten.

- Man anvender altså en lov til at mørklægge noget med syv års tilbagevirkende kraft, siger Liberal Alliances medieordfører, Mette Bock til Jyllands-Posten og fortsætter:

- Man kan roligt sige, at det viser, hvor problematisk, den ny offentlighedslov er.

Dræbte 17 civile irakere

Sagen om samarbejdet med Blackwater begyndte at rulle, da Jyllands-Posten søndag beskrev, hvordan en teknisk omskrivning af ordet ”samarbejde” skulle forhindre offentligheden og Folketinget i at få oplysninger om forsvarets aftale med det kontroversielle amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater under Irak-krigen.

Ifølge avisen var Blackwater blandt andet kontroversiel, fordi fem af dets vagter i 2007 - godt to måneder inden en chef i Forsvarskommandoen omskrev ordet ”samarbejde” - uprovokeret skød og dræbte 17 civile irakere og sårede 20 i det centrale Bagdad.

- Der kan du godt sige, at vi ikke ligefrem ruttede med sandheden, sagde Søren Gade, der dengang var forsvarsminister og i dag er Venstres gruppeformand, søndag til Jyllands-Posten.

Selvom notatet, som Jyllands-Posten har søgt aktindsigt i stammer fra 2007, har de fået afslag med begrundelsen, at dokumentet er omfattet af den såkaldte ministerbetjeningsregel.

Ministerbetjeningsreglen - som kan bruges til at tilbageholde oplysninger, hvor en minister har eller vil få brug for embedsværkets rådgivning - blev dog først en del af den ny og strammere offentlighedslov i 2013.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst