Forsvaret mørklægger centralt Blackwater-dokument

Den ny offentlighedslov, som ikke var vedtaget, da dokumentet blev lavet, bruges til at mørklægge oplysninger.

9. juli 2015 08:43

Et dokument dateret 10. oktober 2007 kan muligvis kaste lys over de instrukser, daværende forsvarsminister Søren Gade (V) fik i forbindelse med den aftale, forsvaret indgik med det kontroversielle amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater i 2007.

Men på grund af en ny regel i den udskældte offentlighedslov, som blev vedtaget i 2013, nægter Værnsfælles Forsvarskommando, som er en styrelse under Forsvarsministeriet, at udlevere notatet.

Det skriver Jyllands-Posten.

- Man anvender altså en lov til at mørklægge noget med syv års tilbagevirkende kraft, siger Liberal Alliances medieordfører, Mette Bock til Jyllands-Posten og fortsætter:

- Man kan roligt sige, at det viser, hvor problematisk, den ny offentlighedslov er.

Sagen om samarbejdet med Blackwater begyndte at rulle, da Jyllands-Posten søndag beskrev, hvordan en teknisk omskrivning af ordet "samarbejde" skulle forhindre offentligheden og Folketinget i at få oplysninger om forsvarets aftale med det kontroversielle amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater under Irak-krigen.

Ifølge avisen var Blackwater blandt andet kontroversiel, fordi fem af dets vagter i 2007 - godt to måneder inden en chef i Forsvarskommandoen omskrev ordet "samarbejde" - uprovokeret skød og dræbte 17 civile irakere og sårede 20 i det centrale Bagdad.

- Der kan du godt sige, at vi ikke ligefrem ruttede med sandheden, sagde Søren Gade, der dengang var forsvarsminister og i dag er Venstres gruppeformand, søndag til Jyllands-Posten.

Selvom notatet, som Jyllands-Posten har søgt aktindsigt i stammer fra 2007, har de fået afslag med begrundelsen, at dokumentet er omfattet af den såkaldte ministerbetjeningsregel.

Ministerbetjeningsreglen - som kan bruges til at tilbageholde oplysninger, hvor en minister har eller vil få brug for embedsværkets rådgivning - blev dog først en del af den ny og strammere offentlighedslov i 2013.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...