Forsvarets elitesoldater skal sluses ind i politiet

Politiet vil ansætte personer fra Frømandskorpset og Jægerkorpset til PET’s Aktionsstyrke.

Elitesoldater fra Jægerkorpset skal sluses ind i PET's særlige aktionsstyrke. Arkivfoto: Grete Dahl
Militær 13. august 2017 19:21

DANMARK: I al hemmelighed arbejder Rigspolitiet med tilladelse fra Justitsministeriet på en model, så det stik modsat tidligere vil blive muligt at rekruttere direkte til Aktionsstyrken fra forsvaret. Det er Folketingets retsordførere blevet fortroligt orienteret om inden sommerferien, erfarer Berlingske.

Oplysningerne er siden blevet bekræftet over for Berlingske i et skriftligt svar fra Justitsministeriet.

"Justitsministeriet kan bekræfte, at Rigspolitiet arbejder på at lave en ny rekrutteringsmodel, som betyder, at andre faggrupper kan indgå i politiets aktionsstyrke. Det sker for at udvide rekrutteringsgrundlaget. Rigspolitiet forventer, at de fra årsskiftet vil begynde at rekruttere egnede personer, der har erfaring gennem uddannelse og tjeneste i f.eks. relevante dele af forsvaret," lyder det i svaret.

Ifølge Berlingskes oplysninger er det folk fra forsvarets elitestyrker, Frømandskorpset og Jægerkorpset, man vil rekruttere.

Ikke nok kvalificerede

Tiltaget skyldes, fremgik det af orienteringen, at der ikke er nok kvalificerede ansøgere, der kan klare de høje krav til Aktionsstyrken, der bliver sat ind ved komplicerede opgaver i samfundet som gidselredning, terrorbekæmpelse og farlige anholdelser.

Det nye rekrutteringsgrundlag møder kritik fra både politisk hold og fra eksperter. Det ses som et nyt skred i diskussionen om, hvorvidt militæret skal bidrage mere til det danske politi, der på flere områder er under pres.

Frygten er, at det kan føre til et mere militaristisk samfund.

Tidligere PET-chef skeptisk

Aktionsstyrken opererer under Politiets Efterretningstjeneste (PET), og de nye rekrutteringstanker er langtfra uproblematiske, lyder det fra tidligere chef for PET Jakob Scharf.

Han mener, at det især rejser flere problemer, når man begynder at rekruttere folk, der ikke har politimæssig uddannelse og erfaring.

- Aktionsstyrken er en politistyrke med uddannede politifolk. De er en del af politiet, og de har politibeføjelser. Derfor er det noget meget afgørende, at skarpe indsatser over for civile løses af politifolk, der har politiarbejde inde under huden fra praktisk politiarbejde, som du ikke kan læse på skolen. Så jeg mener, man skal tænke sig godt om, for den træning, man har i forsvaret, og de regler, der gælder der, er grundlæggende noget helt andet, siger­ Jakob Scharf til Berlingske.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...

Her ville vi gerne vise dig forslag til flere artikler, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Nordjyske Plus

Henter artikler...