Forsvarsadvokater i oprør efter nyt forbud i fængslerne

Fra 1. august er det forbudt for besøgende at medbringe mobiler og andet kommunikationsudstyr i arresterne.

Omar el-Hussein, Michael Juul Eriksen Foto: Scanpix/Asger Ladefoged

Omar el-Hussein, Michael Juul Eriksen Foto: Scanpix/Asger Ladefoged

Et nyt forbud, der blev vedtaget i Folketinget i juni, træder fra 1. august i kraft rundt om i landets fængsler og arresthuse.

Forbuddet betyder, at besøgende fremover ikke længere må medbringe mobiler og computere med netadgang i landets fængsler og arresthuse.

Det rammer - i første omgang - også advokater, og det vækker kritik hos forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen. Han mener ikke, at forbuddet giver nogen mening.

- Det er et typisk eksempel på, at man laver nogle regler uden at spørge de relevante mennesker om, hvilke konsekvenser det får, siger han.

Forbuddet træder i kraft, efter at Folketinget i juni ændrede straffeloven for at komme mobiltelefoner i landets fængsler til livs.

Men forbuddet skader samtidig advokaternes arbejde, lyder kritikken.

- Det handicapper forsvaret fuldstændigt, og det giver nogle praktiske problemer af meget alvorlig karakter, siger Michael Juul Eriksen og tilføjer:

- Vi er jo på vej over i en digitalisering af hele retssystemet, hvor alt skal ligge elektronisk. Det betyder også, at vi ikke har alt vores materiale på en harddisk. Og uden internet kan vi ikke få adgang til sagerne, siger han.

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, forstår bekymringen.

Men han forsikrer, at der med den nye lov er taget højde for advokaternes kontakt til de indsatte. Forsvarerne skal fortsat kunne medbringe deres computere i fængsler og arresthuse, lyder det.

- Jeg er nødt til at påpege, at der netop i lovens bemærkninger fremgår, at Kriminalforsorgen skal fastsætte regler om, hvorvidt og i hvilket omfang forsvarere må tage elektronisk udstyr med i fængslet, siger Preben Bang Henriksen.

De særlige regler for forsvarerne ventes at træde i kraft "hurtigst muligt", forklarer han. Indtil da må advokaterne henvende sig til personalet i fængslerne, når de skal mødes med en indsat og ønsker at medbringe en computer eller mobiltelefon.

- Og så er jeg sikker på, at de vil få tilladelse til det, siger Preben Bang Henriksen.

Kriminalforsorgen bekræfter, at der en løsning på vej til gavn for forsvarerne.

- Kriminalforsorgen er opmærksom på, at der kan være udfordringer med det nye forbud, og vi arbejder på at finde de bedst mulige praktiske løsninger, lyder det i et skriftligt svar.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.