Forsvarsminister: Vi kan ikke uden de store lande

Danmark skal varetage nationale interesser, når vi engagerer os i verdens konflikter.

Forsvarsminister: Vi kan ikke uden de store lande

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) lancerer fredag på et seminar i Center for Militære Studier på Københavns Universitet "en ny aktiv dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik", der skal være mere "nøgtern" og "realistisk". Det skriver Politiken fredag.

- Vi bestemmer ikke, hvor der skal gribes ind i verden.

- Det er rammevilkåret for et lille land, men vi skal tage udgangspunkt i, at sikring af lov og orden ikke bare skal varetages af de stærkeste og mest brutale magter, og så er vi nødt til at være en del af det, siger Nick Hækkerup til Politiken.

Hækkerup fortsætter:

- For det andet skal vi varetage vore nationale interesser, altså være med i Mali, så det ikke bliver et fristed, hvorfra terrorister kan ramme os.

- For det tredje skal vi føre en aktivistisk udenrigspolitik, fordi de store lande lytter mere til os, når vi aktivt har været til stede i internationale operationer, siger han.

Men hvad er den den nye politik er i forhold til, spørger Politiken, for ingen dansk regering har vel troet, at vi kunne styre verdens konflikter selv?

- Der blev i en periode tegnet et billede af, at vi og USA hånd i hånd kunne udrette noget. Ja, USA kan alt, men vi ikke meget.

- Når jeg bliver spurgt, hvorfor vi er i Mali og ikke i Syrien, så er det, fordi de store ikke er i Syrien, og vi ikke kan udrette noget alene. Bombardementerne af Libyen viste jo også, at selv Europa ikke kunne noget uden USA, siger Nick Hækkerup til Politiken.

Forsvarsministeren fastslår, at Danmark skulle have holdt sig ude af krigen i Irak, "for der varetog vi ikke Danmarks interesser, men gik ind i krigen på grundlag af USA’s interesser og endda på grundlag af forkerte oplysninger om Iraks masseødelæggelsesvåben".

Om forskellen på vores engagement i Irak og i Afghanistan fremhæver Hækkerup, at vi ved bekæmpelse af Taliban i Afghanistan og al-Qaeda i Mali "netop kan forhindre terrorangreb som på Nørreport Station i København og gøre livet tryggere for danske borgere, som er min overordnede interesse".

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.