Fortid inspirerer nutiden

Slotsgade i Dronninglund skal igen være aktiv handelsgade

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

DRONNINGLUND:Brønderslev Kommunes forvaltning og byrådspolitikerne glæder sig i denne tid over udpegningen af kommunen som kulturarvskommune. Det skyldes et byfornyelsesprojekt i Dronninglund midtby, hvor Slotsgade skal genskabes som en livlig handelsgade med inspiration fra dens fortid.

Museumsinspektør Lykke Olsen fra Museerne i Brønderslev Kommune er glad for kommunens ambitioner for Dronninglund midtby, og hun glæder sig over, at man vil bruge Slotsgades historie som inspiration til gadens fremtid.

- Vi samarbejder i forvejen med kommunen om dens historiske bygninger, og museet bliver også involveret i kulturarvsprojektet sammen med Lokalhistorisk Arkiv i Dronninglund.

- Idéen med projektet er jo, at man vil genskabe Slotsgade som en attraktiv og livlig handelsgade, og at man henter inspiration fra gadens udseende først i 1900-tallet, hvor det netop var en aktiv handelsgade. Slotsgades tidligere udseende havde nogle kvaliteter, som kommunen og museet mener, kan bruges i nutiden.

- Det betyder i praksis, at fremtidige renoveringer og ombygninger bliver gennemført i det udtryk, som bygningerne oprindeligt havde. Men samtidig forbliver gaden en moderne gade med plads til udvikling, understreger Lykke Olsen.

Hun giver et rids af Slotsgades historie:

- Dronninglund voksede for alvor fra begyndelsen af 1900-tallet, og Slotsgade blev hurtigt den vigtigste handelsgade. Mange institutioner såsom apotek, posthus og hotel lå i gaden sammen med de fleste butikker. Gaden fik toetagers bygninger med butik i stueetagen og bolig på 1. sal. Koncentrationen af butikker i gaden, harmonien i de tidstypiske bygninger og bygningernes placering helt ud til gaden gav et godt gaderum til det livlige handelsliv. Det er en del af inspirationen til kulturarvsprojektet.

For at projektet bliver en succes, er det vigtigt, at byens borgere synes om idéen, og det vil man da også sætte fokus på:

- Sammen med Lokalhistorisk Arkiv i Dronninglund vil vi formidle projektet ved hjælp af en vandreudstilling om gadens historie og de enkelte huse og søge efter billeder til udstillingen blandt byens borgere. De vil også gerne indsamle og fortælle historier om tidligere butiksejere i Slotsgade, som har sat deres præg på gadens liv. Derudover har arkivet og museet også planer om en event, hvor gaden udstyres med f.eks. en gammel bil og cykler fra gadens barndom, og hvor amatørskuespillere i kostumer spiller handlende og butiksejere.

- Håbet er, at borgerne synes godt om projektet og får ejerskab til det. Det er meget vigtigt, at de også er med på idéen, og det kan udstillinger og et event hjælpe med til. Vi glæder os til at kaste os over arbejdet, slutter Lykke Olsen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.