Forurening truer: Regioner kræver flere penge til drikkevand

Danske Regioner vil have 100 millioner ekstra om året til indsatser mod forureninger, som truer drikkevandet.

Der skal sættes massivt ind mod pesticid, så danskernes tillid til det rene drikkevand kan fortsætte, mener Danske Regioner, som vil have flere penge til opgaven. (Arkivfoto)

Der skal sættes massivt ind mod pesticid, så danskernes tillid til det rene drikkevand kan fortsætte, mener Danske Regioner, som vil have flere penge til opgaven. (Arkivfoto)

KØBENHAVN:Listen af jordforureninger, der kan være en trussel for det danske grundvand, fortsætter ifølge Danske Regioner med at vokse.

Der skal derfor sættes flere penge af til at håndtere opgaven, mener regionerne, som har ansvaret for indsatsen over for jordforurening.

Regionerne vil have 100 millioner kroner ekstra om året til opgaven på finansloven, som regeringen mandag kom med sit forslag til.

Sidste år blev der brugt cirka 45 millioner kroner på pesticidforureninger. Af dem var cirka to tredjedele rettet mod at sikre grundvandet.

- Vi får hele tiden en større og større palette af grunde, der skal undersøges. Derfor udvider opgaven sig konstant, siger Heino Knudsen (S).

Han er formand for Region Sjælland og formand for Danske Regioners Udvalg for Miljø og Ressourcer.

- Det vil være til undersøgelser af grunde, vi mistænker for forurening, og for at rense op de steder, grundvandet er allermest truet, fortæller han.

Der er fundet pesticider i omkring halvdelen af landets drikkevandsboringer. Hvis de skal lukke, skal der trækkes vand til danskerne fra andre boringer, fortæller han.

- Det vil på lang sigt være katastrofalt for den danske vandforsyning, hvis det spreder sig for meget. Vi ser flere og flere pressede boringer, siger Heino Knudsen.

Aktuelt har Danske Regioner kendskab til cirka 17.000 jordforureninger, som kan være en risiko for grundvandet.

Med 100 millioner kroner ekstra om året vil regionerne kunne undersøge yderligere 1000 lokaliteter og foretage endnu 12 oprensninger om året. Det svarer til cirka en tredobling, fortæller Heino Knudsen.

- Vi lavede sidste år 360 historiske undersøgelser, 280 indledende undersøgelser og små 100 videregående undersøgelser. Så det vil betyde en markant stigning, siger han.

Finansloven er statens budget for det kommende år. I regeringens forslag var der ifølge regionerne ikke øremærket penge til grundvandet.

Det kan der dog nå at komme i den endelige aftale, der vedtages i december.

SF vil tage et krav om et sådant beløb med til forhandlingerne, siger miljøordfører Carl Valentin.

- Regeringen har fremlagt et udspil, som ignorerer den drikkevandskrise, vi står i. Vi risikerer en fremtid, hvor der skal drikkes vand af plastikflasker.

- Det kan vi ikke leve med i SF. Vi mener, det er akut, der skal sættes ind i kampen for vores drikkevand, siger han.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.