Bryggerier

Fra æble til most

På det østhimmerlandkse bryggeri, Landkær, er mostbrygningen i fuld gang - tidligere end normalt

Nogle kommer helt fra det nordlige Tyskland. Andre er transporteret fra plantager rundt omkring i Danmark. De er røde og grønne. Men selvom de har forskellig baggrund, ender de det samme sted. I en glasflaske med en mærkat på: Most fra Landkær. Men inden Signe i Sønderborg eller Søren i Skagen sætter flasken med den gyldne drik for munden, er æblerne ikke bare rejst fra deres respektive træer til bryggeriet i Gudumholm sydøst for Aalborg. De har også gennemgået den store forvandling fra fast æble til flydende most. Det er en blygrå efterårsdag midt i oktober. Det lyse skilt på bygningen fortæller os, hvor vi er: Bryggeriet Landkjær. Idag er j'et i navnet forsvundet, men bygningen er bevaret gennem mere end 100 år. Udenfor ligger en farvestrålende bunke. Rødlige og grønne æbler. Klar til at blive skyllet. Som første stop på vejen. Siden 1914 har bryggeriet været i samme slægt. Men meget er forandret. I dag bringes æblerne ikke ind med gammeldags automobil og lagres i store tønder. Og de rives ikke med håndkraft, som man gjorde det tilbage i 1956, da produktionen af most startede. Der blev hurtigt anskaffet en elektrisk rivemaskine. Og idag er rivemaskinen skiftet ud med et kæmpe maskineri, der bruger fire et halvt tons æbler til hver presning. Økologisk genbrug Æblerne bliver skyllet, og de forsvinder videre for at blive knust i en stor tank, og forvandlet til noget der ligner æblegrød. Det der er tilbage skilles ud som rødligt smulder. Og ender på markerne som kreaturfoder. Nu bliver æblerne i flydende form ledt videre. Ind i de store tanke, hvor råmosten skal tilbringe natten, og de sidste rester af æble bundfælde sig. Margit Jensens mand, Jørgen, er tredje generation i bryggeriet, og deres datter er for nylig gået med ind i aktieselskabet. Sammen med de to ansatte på kontoret klarer de alt, der har med administrationen at gøre. - Det er jo en livsstil, som vi har været vant til gennem mange år. Jeg tror ikke, at nogen af os ville kunne klare et almindeligt 8-16 job. Margit Jensen smiler. På pladsen er en personbil rullet ind med en trailer fuld af æbler. Lasten vurderes, og familiens æbler byttes ud med den færdige most. Det er efterhånden blevet en efterårstradition for mange familier. Bag den gamle bygning er Jørgen Jensen's hoved forsvundet helt ind i den store sølvgrå tank. Han skal lige tjekke, at gårsdagens æblerester har bundfældet sig, og at der nu kun er den rene råmost tilbage. Men mostens rejse er langtfra færdig. For at kunne holde sig i mere end et døgn, sendes den videre i systemet, hvor den varmes op til 85 grader og pasteuriseres. Lysstofrørernes hvide lys skinner i de store sølvtanke. Dampen fylder rummet for at holde alt sterilt, så mosten ikke gærer. De store tanke kan opbevare 17.000 liter, mens de mindre nøjes med 6000. Det samme som tusind kasser eller 24.000 flasker færdig drik. I én tank. De elsker æblemost Men selvom familien Jensen er omgivet af æblemost i døgnets 24 timer, er de langtfra trætte af det. På kontoret ligger altid et par most på køl. - Jeg elsker det. Og vi drikker selv en masse. Især råmosten er lækker. Den har en helt speciel smag, der forsvinder en lille smule ved pasteuriseringen. Margit Jensen viser videre ind i den næste bygning. Her ledes den flydende most ind for at blive fyldt på flaske. Mens den stadig er varm. Der kan endnu ikke varmetappes ovre i den nye firkantede hal på den anden side af vejen. Men med tiden skal hele produktionen gerne flyttes derover. - At få stablet den nye tappehal på benene, var en drøm, min mand og jeg havde. Så vores datter kan klare sig videre. Vi vil jo gerne have, at det bliver i familien. Tilbage i den gamle bygning står flaskerne og venter som en flok sultne mennesker med tomme maver. Nu skal de snart fyldes op. Men ikke ved hjælp af menneskehænder. De har ikke været involveret i produktionen siden 1984, og de få dødelige der arbejder her, har overvågningsjob. Og holder øje med at computerne ikke gør noget galt. Og når mosten er fyldt på flaskerne, og mærkaten sat på, er den snart på vej til butikkerne. Ud til dig og mig. På gårdspladsen udenfor det gamle bryggeri er et nyt læs æbler klar til at tage ud på den lange forvandlingsrejse. Fra æble til most.