Fra haw’we te mawwi

VENDSYSSEL:Nu kan vendelboerne også gøre svenskerne det efter på den mere kulinariske front. For som bekendt er det ikke helt ualmindeligt, at man i både i f.eks. Stockholm og Gøteborg flere steder kan bestille en hot-dog - med rejesalat! Men nu har Hjørring-kokken Ole Flemming opfundet en helt ny spise, nemlig en såkaldt fiskepølse. Den er udviklet i samarbejde med slagter Klaus Kjærgaard i Sæby. Og forleden gik den nye spise faktisk hen og vandt en sølvmedalje ved den store mad- og forbrugermesse Foodexpo i Herning. Det nye fiskeprodukt består af flere varianter. Men fælles for alle de nye produkter er, at de indeholder fisk f.eks. i form af torsk og skaldyr, men samtidig er selve ”fiskesmagen” minimal. De specielle pølser, der laves i protein- eller lammetarm - så også muslimerne kan være med - indeholder f.eks. førnævnte torsk og skaldyr. Mens nogle nyudviklede særlige hot-dog pølser er baseret på torsk og ikke skaldyr. Hertil kommer en nyopfunden ”fiskekødpølse”, der har fået navnet ”Havfruen”. Den indeholder f.eks. torske- og krabbekød samt rejer, og så udmærker den sig ved at være fedtfattig. Men i følge kokken Ole Flemming, der driver kokkebureauet Stjernekokke.dk, så kan fiskepølsen bruges både som pålæg på brød, til madpakken, eller til pandestegning i skiver eller som et anderledes indslag til sommergrillen. De nye pølser kan bruges til alting, men skal de indtages som en hot-dog, anbefaler Ole Flemming et tilbehør til pølsebrødet bestående af den klassiske dilddressing, man bruger til laks, og så remoulade og rå løg. - Ideen opstod for flere år siden, hvor jeg havde kontakt til nogle elever på Teknisk Skole i Aalborg med henblik på at begynde en produktion. Men nu har jeg indledet et samarbejde med Slagter Kjærgaard i Sæby, hvor vi begyndte produktionen for cirka to uger siden, siger Ole Flemming. Han påpeger, at den nye spise skal markedsføres som en form for luxusvare. Så den vil ikke være at finde som vacuumpakket pålæg i køledisken, men istedet blive præsenteret i forbindelse med supermarkeder, der har delikatesse som eksempelvis Føtex. Samtidig kan de nye produkter også købes i den nyåbnede SUB Sandwich i Nørregade - meget apropos lige overfor fiskeforretningen Ibsen Fisk. Så at sige fra ”haw’we te mawwi” som vendelboerne vil sige, altså fra havet til maven. Velbekomme.