Fra kold krig til storm i Lønstrup

Den dramatiske forside på Vendsyssel Årbog 2016 henviser til årbogens beretning om naturkatastrofen i 1877 Foto: HISTORISK SAMFUND FOR VENDSYSSEL

Den dramatiske forside på Vendsyssel Årbog 2016 henviser til årbogens beretning om naturkatastrofen i 1877 Foto: HISTORISK SAMFUND FOR VENDSYSSEL

Historisk Samfund for Vendsyssel udgav onsdag den 2. november Vendsyssel Årbog 2016.

Dermed er der sikret læsestof i rå mængder til alle, som interesserer sig for kulturhistorien i Vendsyssel.

Oplaget er i år på den pæne side af 3000 eksemplarer, og de fleste bøger er allerede afsat til den store medlemsskare i Historisk Samfund.

Årbogen lægger ud med historikeren Nikolaj Hyttels beretning om den "hemmelige" pipeline, der udgik fra Frederikshavn og som skulle forsyne danske og tyske flyvepladser med brændstof i en tilspidset krisesituation.

Samtidshistorie er der også i lektor Søren Bukstis artikel om fredsbevægelsen "Hjørring for fred", der levede kort, men intenst fra 1982 til 1990.

Bjarne Simonsen skriver om naturkatastrofen i Lønstrup i 1877 og især om bestræbelserne for at hjælpe Lønstrupborgerne på fode igen økonomisk efter ulykken.

Vestvendsyssel er også repræsenteret med Hans Finks grundige gennemgang af den tidlige bebyggelseshistorie i Løkken, og Thorkild Vejen giver et portræt af langelænderen Chr. Hansen Larsen, som i årtier var hér, dér og alle vegne i Skagens købstadsliv.

Arkivar Lars Schreiber Pedersen har stukket næsen i forhandlingsprotokollen for Danmarks Lærerforenings nordjyske Udrensningskommission, som i de bitre tider efter befrielsen kiggede lidt nærmere på de medlemmer af lærerstanden i Frederikshavnsområdet, der havde haft et lige lovligt venskabeligt forhold til værnemagten.

Vi kommer tilbage til slutningen af 1700-tallet i Jørgen Mührmann-Lunds dramatiske beretning om Natmandskomplottet og den efterfølgende retssag, hvor et broget persongalleri stilles for dommeren. Vi er nede i bunden af samfundet, og der bliver vi i Jane Buus Sørensens historie om den ulyksalige ildebrand i Hammer Bakker i 1897.

Lægen Christian Hau deltog i 1964 i de arkæologiske udgravninger på Sct. Jørgensbjerg, hvor slaget i 1441 stod mellem Christoffer af Bayern og de nordjyske bønder. Han har siden studeret slaget intenst og fortæller her historien.

Yderligere artikler bringer læseren til Hirsholmene og tæt på åndssvageforsorgen.

Der er altså rigeligt at gå i gang med i årbogen, der denne gang strækker sig over 210 sider.

Årbogen er gratis for medlemmer af Historisk Samfund og medlemskabet koster 100 kroner.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.