Brønderslev

Fra landsby til købstad

Brønderslev bygget op omkring jernbanen

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Lykke Olsen fortæller Brønderslevs historie.

BRØNDERSLEV:Engang lå der kun en lille gruppe huse og nogle gårde. Men da jernbanen kom til byen i 1871, skete der for alvor noget.

Museumsinspektør Lykke Olsen tog en gruppe borgere med på en historisk byvandring, og de fik et indtryk af en by i forandring.

- Den store udvikling skete fra omkring 1880 til omkring 1920, fortalte Lykke Olsen. I 1919 søgte Brønderslev om at blive købstad, og den titel fik byen i 1921.

Oprindeligt var de fleste aktiviteter ved Aalborgvej - ved kroen.

- Her opstod også forretninger og virksomheder, bemærkede Lykke Olsen. Der blev opført teglværk, jernstøberi og i 1874 blev etableret et ølbryggeri i den del af byen.

Deltagerne besøgte blandt andet Det Gamle Posthus, hvor der i 1889 åbnede posthus, som afløste postdiligencen, der ellers ankom til Brønderslev tre gange om ugen.

Fabrikant Peder Nielsen var med til at skabe udvikling i Brønderslev, da han i 1886 etablerede fabrik i Brønderslev. Den brændte senere, men en ny fabrik blev opført.

I 1915 blev produktionen af beslag udvidet med jernvinduer, blandemaskiner med mere, og dermed var grunden lagt til det, der i dag er Pedershaab.

- I 1950’erne var der 800 ansatte på Pedershaab, og Brønderslev by talte omkring 8.000 indbyggere, så virksomheden havde stor betydning for en stor del af byens borgere.

Deltagerne så selvfølgelig også virksomheden i Nørregade, mindestenen for fabrikant Peder Nielsen med mere. Hedelunds-anlægget blev overdraget byen af ildsjæle, og i dag er det rododendronpark.

Eksklusiv bydel

Turen gik forbi Christiansgade, hvor der blev opført meget eksklusive villaer.

- Det var blandt andet byens fabrikanter og forretningsfolk, der byggede huse her. og det skete efter inspiration fra udlandet - blandt andet Schweiz og Italien.

- Husene er vidt forskellige, for de personer, der byggede husene, ville signalere, at de var noget specielt.

En sten over en indgang til det gamle rådhus fortæller, at her engang var politistation med arrest i kælderen.

Hotel Phønix, der stadig er hotel, blev opført i 1906. Ifølge beretninger var der fra afholdsfolk stor modstand mod, at der i 1920’erne blev søgt om at der kunne danses mellem bordene.

Under Anden Verdenskrig var Hotel Phønix Gestapo-hovedkvarter.

Spøgeri i Bredgade

En af byens specielle bygninger er den gamle bankbygning, Bredgade 60.

Her kunne deltagere i turen berette om spøgeri. Kommunale nattevagter har hævdet, at de kunne høre trin på trapperne.

Beretninger lyder på, at det var en bankdirektør, der havde tabt store penge på landmænd, der døde på mystisk vis, og som spøger.

Også andre har oplevet, at lyset tændes og slukkes i den gamle bankbygning, selv om ingen personer opholder sig i bygningen.

Byvandringen sluttede ved det tidligere elværk, der i dag er bibliotek.

- I 1912 blev elværket etableret, og i 1919 kom der lys i gaderne. Før var der dybe grøfter i begge sider af vejen. Der er flere meldinger om, at personer har været ved at drukne i de dybe grøfter. Der fortælles om en kvinde, der med nød og næppe blev reddet op af grøften, da hun var tæt ved at drukne. Også en præst faldt i en grøft, men blev reddet af tililende. Begge episoder var omkring 1890. Bredgade fik belægning i 1930’erne.

- Bredgade bærer præg af at være en gade, der blev anlagt i en tid, hvor Brønderslev var købstad, mens Algade, der slår nogle sving, har præg af at være fra dengang Brønderslev var en mindre landsby.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.