EMNER

Fra rullepølsemad til salatbuffet

NORDJYLLAND:Det er ikke mange år siden, at store smarte kantiner var et ukendt fænomen. Dengang foregik frokosten i en baglokale, og medarbejderne spiste et par halvkedelige håndmadder. Men i 80'erne begyndte der at komme deciderede kantiner, hvor medarbejderne kunne spise tilberedt mad. Det forklarer lederen af Dansk Nutidsmuseum i Aars, Jørgen Monrad. - Dengang spiste man i frokoststuer og medarbejderne havde selv et par rullepølsemadder med. Og det var såmænd også godt nok, men man må sige, at to rundtenommer, der er lagt sammen, ikke er nært så indbydende som en stor buffet, siger Jørgen Monrad. Han og museet har i en årrække undersøgt og indsamlet effekter fra det 20. århundrede. Ifølge hans vurdering begyndte folk generelt at stille større krav i 80'erne - og dermed også til frokosten på arbejdspladsen. Og personalepolitikken - herunder en kantineordning - er efterhånden blevet et vigtigt salgstrick, når virksomhederne skal kapre nye medarbejdere. - En god kantineordning er også en billig måde at forkæle medarbejderne på, fordi skattevæsenet ikke går efter den slags personalegoder, tilføjer Jørgen Monrad, men han understreger dog, at der stadig er mange, der benytter sig af madpakken - nogle steder fordi der ikke er en kantine, hvor der bliver lavet mad. Selv om udviklingen med kantiner begyndte for 20 år siden, er det især inden for de sidste fem år, at det er gået stærkt. Nu hedder det endog personalerestauranter mange steder blandt andet på Sonofon i Aalborg. Her drives kantinedriften af det private firma, Wip Personalerestauranter. - Vi har virkeligt kunne mærke en stor vækst på området. Bare på de fire år jeg har været ansat i Wip, har vi fået mange flere virksomheder som kunder, siger Kenneth Hedegaard, der er leder af frokoststuen, kantinen - eller personale-restauranten om man vil - på Sonofon i Aalborg.