Leder

Fra selvmål til selvmål

Af Ove Nørhave, debatredaktørove.noerhave.dk

Med en næsten beundringsværdig mangel på situationsfornemmelse bevæger organisationen Black Lives Matter Denmark - anført af talsperson Bwayla Sørensen - sig fra selvmål til selvmål.

I forbindelse med en demonstration på Christiansborg Slotsplads har talspersonen fyret ganske alvorligt op under forsamlingen med kampråb, der har krævet flere danske politikere spærret inde - og da hun bagefter bliver spurgt, om hun har fortrudt råbene, lyder svaret: ”Nej, det var en joke. Forstår I ikke dansk humor? Jeg vidste ikke, at jeg var i et land, hvor man ikke må sige en joke”.

Altså variation nummer mindst en milliard over svaret ”Det var bare for sjov” - som åbenbart kan bruges til hvad som helst. Uanset hvor langt man er gået over stregen. Det var jo bare for sjov. Du må da for pokker kunne tage en spøg! Ikke?

Det seneste selvmål var søndagens stort anlagte demonstration i København fra den amerikanske ambassade med kurs mod den indre by.

Forud for demonstrationen - der endte med at tiltrække over 15.000 deltagere, der forhåbentligt nu har valgt at gå i 14 dages karantæne - har Black Lives Matter Denmark stillet med en tæt byge af retningslinjer.

For eksempel er det åbenbart ikke hvem som helst, der må råbe med på hvad som helst. Eller gøre hvad som helst.

Kun hvis man er sort, må man råbe med på ”Hands up - don’t shoot” og ”I can’t breathe”. Og kun hvis man er sort, må man løfte knytnæven i vejret til Black Power-hilsen. For ”ikke alt er for hvide mennesker, selv ikke dem, der deltager i solidaritet. At blive kvalt og skudt er ikke noget, der sker i lige så høj grad for hvide mennesker som for sorte”, ligesom Black Power-hilsenen er tæt knyttet til ”den sorte erfaring og den sorte modstandkamp”.

Jo, og så har talspersonen ikke på noget tidspunkt lagt skjul på, at sorte mennesker skal gå forrest i demonstrationen.

Én slags forskelsbehandling skal med andre ord bare afløses af en anden slags (lidt ligesom når nogle i andre sammenhænge synes, at ligestilling må handle om, at der bare skal vendes om på kønnene, så kvinderne får magten efter alt for mange år med mænd ved magten) - og det, der kunne være blevet en fælles sag i solidaritetens navn, handler i virkeligheden bare om at forskelsbehandle og styre og tryne andre. Endnu et selvmål oveni alle de andre ligner det at bede Amnesty International holde sig langt væk fra demonstrationer.

På mange måder må Black Lives Matter Denmark siges at have forspildt muligheden for at gøre bevægelsen - opstået ud fra en dybt tragisk hændelse som kulmination på et dybt tragisk forløb - til et bredt favnende fænomen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.