Fræk og grotesk

En gang om ugen mødes de tre lobbyister for henholdsvis alkoholproducenterne, våbenproducenterne og cigaretindustrien, hvor de udveksler gode råd i deres kamp mod sundhedshysteriet. Og de konkurrer frækt  om, hvis produkter der dræber flest.

En gang om ugen mødes de tre lobbyister for henholdsvis alkoholproducenterne, våbenproducenterne og cigaretindustrien, hvor de udveksler gode råd i deres kamp mod sundhedshysteriet. Og de konkurrer frækt om, hvis produkter der dræber flest.

film ”Thank you for smoking” # # # # ¤ ¤ Nick Naylor (Aaron Eckhart) er lobbyist for tobaksindustrien. Det er bestemt ikke et hæderkronet hverv, for 1200 mennesker dør dagligt i USA på grund af rygning. Og i det nypuritanske USA er alle på nakken af tobaksindustrien: Lægerne, sundhedsorganisationerne, de folkevalgte, lærerne og mange, mange flere. Nick Naylor er med andre ord på kant med en hel nation. Men Nick Naylor er også udstyret med talegaver ud over det sædvanlige. Han kan simpelthen argumentere Fanden tilbage i det allersorteste Helvede. Det betyder, at hver gang Nick sendes ud i en debat, så vinder han den. Han vender og drejer og vrider alle argumenter, og han får ret hver eneste gang. Det gør kun hadet mod ham endnu større, og han udsættes for et drabsforsøg: Han bliver kidnappet og påklistret en dødelig dosis nikotinplastre. Han overlever kun, fordi han som storryger er så vant til nikotinen, at han kan klare den. - Rygning reddede mit liv, siger han, og får modstanderne endnu mere på nakken. Og så har han en dejlig kynisk holdning til jobbet: Huslejen skal betales, og nogen skal jo gøre det, så hvorfor ikke... Det er kort og godt et vidunderligt plot, fordi det er så rivende politisk ukorrekt. Nick gør ALT det forkerte, og slipper af sted med det. Og det gør han tillige i en film, der er fortalt noget anderledes end de fleste andre. Endelig er der stoppet godt med humor ind i løjerne. Det er en film, der er strikket ganske virtuost sammen. Musikken er gammel og kredser om rygningens glæder og fordele. Klipningen er fræk og alternativ med masser af frosne billeder, når de sjove episoder kulminerer. Det er en film, som inkarnerede rygere vil elske fra start til slut, og ikkerygerne vil elske den for sin uortodokse og hensynsløst frække hyldest til rygningen. Simpelthen fordi alt skildres så skingrende grotesk. Max Melgaardmax.melgaard@nordjyske.dk @Brød.9.u-indryk: [ ”Thank You for smoking” Amerikansk. Instr: Jason Reitman. Tilladt for alle, 1 time og 32 minutter Danmarkspremiere