Frankrig advarer Kina i sag om forsvunden tennisspiller

- Jeg venter kun på en ting: at hun taler, siger den franske udenrigsminister, Jean-Yves Le Drian.

Der var søndag fotos og videooptagelser af Peng Shuai ved en turnering i Beijing, men WTA siger, at materialer ikke viser, om hun er fri eller underlagt pres og tvang fra myndighedernes side. Det skriver AFP.

Der var søndag fotos og videooptagelser af Peng Shuai ved en turnering i Beijing, men WTA siger, at materialer ikke viser, om hun er fri eller underlagt pres og tvang fra myndighedernes side. Det skriver AFP.

PARIS:Frankrig advarer Kina om diplomatiske følger, hvis man ikke hører fra tennisspilleren Peng Shuai.

Hun har i næsten tre uger ikke udtalt sig eller været set offentligt, efter at hun beskyldte en tidligere kommunistleder for sexovergreb.

Den franske udenrigsminister, Jean-Yves Le Drian, opfordrer de kinesiske myndigheder til at lade Peng Shuai udtale sig offentligt, "så hun kan forklare, hvad der sker med hende".

- Hvis dette ikke sker, kan det få diplomatiske følger, advarer han.

- Jeg venter kun på én ting: at hun taler, siger Jean-Yves Le Drian til tv-stationen LCI.

Få timer senere kom der så nyt i sagen. Præsidenten for Den Internationale Olympiske Komité (IOC), Thomas Bach, har talt med Peng Shuai i et videoopkald, meddeler IOC ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Hun er i sikkerhed og har det godt, lyder det videre.

- Jeg var lettet over at se, at Peng Shuai har det godt, hvilket var vores primære bekymring, siger formanden for IOC's atletkommission, Emma Terho, der også deltog i videoopkaldet.

Forinden havde Kina tidligere søndag offentliggjort fotos og videooptagelser af Peng Shuai ved en turnering i Beijing.

Men ifølge WTA - kvindernes internationale tennissammenslutning - viser materialet ikke, om hun er fri eller underlagt pres og tvang fra myndighedernes side, skriver nyhedsbureauet AFP.

Peng Shuai ses på billederne blandt gæsterne ved åbningen af en ungdomsturnering, Fila Kids Junior Tennis Challenger.

Peng Shuai er i mere end to uger ikke blevet set offentligt. Hun har heller ikke udtalt sig, efter at hun på et kinesisk socialt medie havde fremsat anklager mod en tidligere højtstående politiker i Kina om seksuelle overgreb.

Hverken den pågældende politiker eller Kinas regering har kommenteret beskyldningerne, og Peng Shuais opslag blev hurtigt slettet.

På internettet i Kina er emnet desuden blevet blokeret, så det ikke er muligt for brugere at drøfte eller omtale sagen.

Flere lande, deriblandt USA og Storbritannien, samt kvindernes internationale tennisforbund, WTA, har udbedt sig forsikringer fra Kina om, at der ikke er sket hende noget.

WTA har truet med at aflyse alle turneringer i Kina, hvis myndighederne ikke kommer med fyldestgørende svar vedrørende den 35-årige Peng Shuai, der tidligere har toppet verdensranglisten i double.

Lørdag tog sagen en ny drejning, da en journalist fra et kinesisk statsmedie offentliggjorde en video, der viser Peng Shuai på en restaurant i Beijing.

Men det er ikke nok til at fjerne WTA's bekymringer på hendes vegne.

- Det er positivt at se hende, men det er fortsat uklart, om hun er fri og i stand til at tage beslutninger selv og gøre, som hun vil, uden tvang eller påvirkning udefra. Videoen alene er utilstrækkelig, udtalte Steve Simon, der er direktør og formand for WTA i en udtalelse på forbundets hjemmeside.

Heller ikke de fotografier, som er dukket op søndag, er tilstrækkeligt til at adressere de bekymringer, som WTA har for hendes sikkerhed, lyder det.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.