Udland

Frankrig er vært for diplomatisk topmøde om Mosul

Møde skal være med til at forebygge, at Mosul og omliggende region blive destabiliseret, når IS er besejret.

Anniversary: Five Years of Conflict in Syria Foto: Reuters/Stringer

Anniversary: Five Years of Conflict in Syria Foto: Reuters/Stringer

Frankrig er på torsdag vært for et ministertopmøde i Paris om en stabilisering af Mosul, når Islamisk Stat (IS) er fordrevet fra den irakiske storby. Det siger den franske udenrigsminister, Jean-Marc Ayrault, til nyhedsbureauet Reuters.

Mødet skal være med til at forebygge, at både storbyen og den omliggende region blive destabiliseret, når IS er besejret i bevægelsens tidligere fæstning.

Jean-Marc Ayrault slår samtidig til lyd for, at tiden er inde til at overveje også at indlede en offensiv mod IS' hovedkvarter i Raqqa i Syrien.

Han siger, at det kan tage tid at genvinde kontrollen over Mosul. IS' folk vil formentligt forsøge at trække sig tilbage til Raqqa, som er deres stærkeste bastion i Syrien, siger han.

- Hvad Raqqa angår, så er det nødvendigt med den samme metode der, siger han med henvisning til offensiven i Mosul.

- Det vil tage tid, men vi er nødt til at organisere os. Vi kan ikke tillade, at IS bliver rekonstitueret eller styrket og dermed bliver i stand til at skabe et nyt farlig centrum.

Den vestlige del af Mosul er omgivet af ørken og grænser op til Syrien. Derfor er det teoretisk set ikke muligt at generobre byen fra vest.

De kurdiske peshmerga-styrker i Irak havde mandag overtaget kontrollen med en snes landsbyer i nærheden af byen. Landsbyerne har ligesom Mosul været besat af Islamisk Stat.

Det er to år siden, at Islamisk Stat indtog Mosul. Hvis jihadisterne mister kontrollen over byen, vil det være det hidtil mest alvorlige tilbageslag for den islamistiske organisation.

Det var fra Den Store Moské i Mosul, at IS' leder, Abu Bakr al-Baghdadi, i 2014 udråbte et kalifat, som omfatter store landområder i Syrien og Irak.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.