Udland

Frankrig klar til retræte fra Afghanistan

Drab på fire soldater får ingen indflydelse på beslutning om tilbagetrækning fra Afghanistan, siger præsident.

Frankrig klar til retræte fra Afghanistan

Samme dag, som fire franske soldater er blevet dræbt af Taliban, siger præsident François Hollande, at Frankrig vil indlede tilbagetrækningen fra Afghanistan i næste måned og afslutte den ved nytår.

Hollande siger lørdag, at Frankrig vil give de mænd, der er blevet dræbt af selvmordsbomber, en national hyldest, og at fem sårede soldater ville blive fløjet hjem meget snart.

Frankrigs forsvarsminister, Jean-Yves Le Drian, rejser til Afghanistan søndag.

Hollande siger, at tilbagetrækningen af de franske styrker fra Afghanistan, et af hans løfter fra præsidentvalgkampen, vil begynde i juli og vil være gennemført og afsluttet inden udgangen af 2012.

Præsidenten tilføjer, at der i mellemtiden skal gøres alt for, at de franske styrker opfylder deres forpligtelser, men med den højeste grad af sikkerhed og med det største hensyn til soldaternes liv.

- Jeg siger det her, og jeg vil være garant for denne operation, siger Hollande i den centralt beliggende by Tulle, hvor han deltager i en mindehøjtidelighed for nazisternes massakre på civile 9. juni 1944.

Han understreger, at angrebet fra Taliban ikke ændrer noget og hverken fremskynder eller forsinker planerne for den franske retræte.

Mens nogle har opfordret til, at tilbagetrækningen fremskyndes, svarer Hollande, at det ikke vil være muligt at gøre det hurtigere.

De fire franske soldater, der blev dræbt lørdag, er de første, der har mistet livet siden 20. januar, da en afghansk soldat skød og dræbte fire ubevæbnede soldater og sårede 15 andre.

Omkring 3500 franske soldater er udstationeret i Afghanistan, de fleste i Kabul og Kapisa. Det er det femte største kontingent i Natos 130.000 mand store USA-ledede Isaf-styrke.

De sidste af Natos kampsoldater skal være ude af Afghanistan i løbet af 2014, når afghanske soldater selv skal overtage sikkerheden i landet.

/ritzau/AFP