Udland

Frankrig og Tyskland støtter våbenhvile i Ukraine

Våbenhvile skal implementeres fra begyndelsen af skoleåret, og den skal være varig.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-RIGHTS Foto: Scanpix/Alexey Filippov

Det franske præsidentpalæ meddeler i en erklæring, at præsident François Hollande og forbundskansler Angela Merkel støtter den trilaterale kontaktgruppes aftale om våbenhvile i det østlige Ukraine.

Våbenhvilen skal implementeres fra begyndelsen af skoleåret, og det understreges, at der er tale om en varig våbenhvile, skriver Reuters. Kontaktgruppen består af Ukraine, Rusland og OSCE.

Merkel og Hollande drøftede Ukraine ved et møde i Frankrig torsdag på et tidspunkt, hvor spændinger er taget til mellem Ukraine og Rusland. De udtrykker "dyb bekymring" over udviklingen i det østlige Ukraine.

Det er planlagt, at Merkel og Hollande skal drøfte krisen med den russiske præsident, Vladimir Putin, den 4. og 5. september i forbindelse med G20-topmødet i Kina.

Over 9550 mennesker er blevet dræbt under konflikten siden april 2014 - soldater, civile og medlemmer af militser.

I Minsk-aftalen forpligter parterne sig til at indstille alle kampe, trække tunge våben tilbage fra frontlinjerne og frigive krigsfanger. Det er ikke sket, og der er frygt for, at aftalen kan bryde helt sammen.

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, siger i en erklæring torsdag, at Moskva ikke ser nogen alternativer til Minsk-aftalen, og han advarer om, at Rusland ikke kan acceptere ukrainske lederes forklaringer om, at de ikke har kontrol over situationen.

Lavrov siger, at også Frankrig og Tyskland har et ansvar at leve op til i forbindelse med Minsk-aftalen.

Putin beskyldte i sidste måned Ukraine for at forsøge at iværksætte en væbnet opstand på Krimhalvøen, som Rusland har annekteret.

- Ukraine forsøgte at destabilisere Krim, fordi det ikke var parat til implementere en fredsaftale i det østlige Ukraine, sagde Putin under et besøg på Krim, mens den russiske flåde gennemførte større manøvrer i flådebyen Novorossiisk.

Den russiske sikkerhedstjeneste FSB havde tidligere fremsat beskyldninger om, at ukrainske agenter stod bag to angreb på Krim, hvor to russere blev dræbt.

Styret i Kijev afviser beskyldningerne.

Ukraines præsident, Petro Porosjenko, advarede om, at han anså det for sandsynligt, at konflikten mellem Rusland og Ukraine ville eskalere.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.