Udland

Frankrig vil tale med Irans præsident om alle emner

Den franske udenrigsminister vil besøge Iran efter indgåelsen af en historisk aftale om landets atomprogram.

Frankrigs udenrigsminister, Laurent Fabius, siger, at han i næste uge tager til Iran for at føre forhandlinger med den iranske præsident om "alle emner".

Det franske udenrigsministerbesøg finder sted efter indgåelsen af en historisk aftale om iranernes omstridte atomprogram.

Fabius siger til fransk radio, at han tager til Teheran i næste uge uden at oplyse yderligere detaljer. Kilder i det franske udenrigsministerium siger, at besøget formentlig vil finde sted næste onsdag.

Tilhængere af aftalen med Iran siger, at der er skabt helt nye muligheder for at påvirke situationen i Teheran ved blandt andet at tale om menneskerettighedsspørgsmål med præstestyret.

Præsident Barack Obama hylder den FN-resolution, som mandag blev vedtaget i forlængelse af atomaftalen med Iran.

Den amerikanske præsident håber, at "det bliver en klar besked, at et overvældende antal lande" anerkender, at diplomati er "langt det stærkeste middel til at sikre, at Iran ikke udvikler atomvåben."

FN-resolutionen baner vej for, at sanktionerne mod Iran kan hæves, når Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) i en evaluering har bekræftet, at iranerne har efterlevet centrale punkter i aftalen.

Alle 15 lande i FN's Sikkerhedsråd stemte mandag for aftalen, der skal sikre, at Iran ikke udvikler atomvåben.

Vedtagelsen af resolutionen betyder, at syv tidligere FN-resolutioner om Iran træder ud af kraft.

Iran har tabt 160 milliarder dollar i olieindtægter alene siden 2012. Landet står nu til at modtage 100 milliarder dollar i indefrosne værdier i udlandet, og Iran vil igen få lov til at sælge olie på verdensmarkedet.

FN's våbenembargo mod Iran vil blive opretholdt de næste fem år. For raketudstyr vil embargoen være i kraft i de næste otte år.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst