Udland

Frankrigs præsident taler Cubas sag efter Castros død

François Hollande opfordrer USA til at ophæve sin langvarige embargo mod Cuba efter Fidels Castros bortgang.

Pictures of Cuba's former president Fidel Castro and Venezuela's late president Hugo Chavez are seen on a wall near a Cuban flag inside a state office in Havana, Cuba Foto: Reuters/Enrique De La Osa

Pictures of Cuba's former president Fidel Castro and Venezuela's late president Hugo Chavez are seen on a wall near a Cuban flag inside a state office in Havana, Cuba Foto: Reuters/Enrique De La Osa

Frankrigs socialistiske præsident, François Hollande, vil have den amerikanske regering til en gang for alle at ophæve den embargo mod Cuba, som har været i kraft i langt over 50 år.

Det sagde Hollande lørdag under et topmøde i Madagaskar for fransktalende lande. Udtalelsen faldt efter meddelelsen om, at Cubas tidligere leder Fidel Castro fredag var sovet ind.

- Jeg ønsker i anledning af Fidel Castros død igen at kræve den embargo, som straffer Cuba, endegyldigt ophævet, samt at Cuba bliver fuldt ud respekteret som en partner i det internationale samfund, siger Hollande.

Den amerikanske embargo blev gradvist indført fra slutningen af 1950'erne. I 1962 blev den strammet til at omfatte et forbud mod næsten alle former for import fra Cuba.

Formålet med handelsblokaden, der i Cuba kaldes for "el bloqueo", var at "udsulte" Cuba for amerikanske dollar, og dermed gøre det sværere for Fidel Castros kommunistiske regime at deltage i international handel og i sidste ende holde sig ved magten.

Relationerne mellem Washington og Havana er under præsident Barack Obama blevet forbedret de seneste to år. Men embargoen er der ikke ændret meget på.

- Frankrig har altid betragtet Cuba som en partner. Selv om jeg gentagne gange har fordømt overtrædelser af menneskerettigheder i Cuba, så har jeg altid ment, at embargoen var en uacceptabel og ensidig beslutning, siger Hollande.

I maj 2015 var Hollande den første vestlige statsleder til at besøge østaten. Det skete efter optøningen mellem Cuba og USA så småt var begyndt i december 2014.

Ifølge François Hollande var Fidel Castro en af det 20. århundredes "store personer".

- Med den cubanske revolution skabte han store forhåbninger. Men der har også været skuffelser, siger den franske præsident.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.